Sve verzije kolača koje u sebi sadrže narandžu i čokoladu većinu će podsjetiti na jaffu. Tako i ovaj kolač, iako u suštini nema sve elemente jaffa deserta. No, ako volite navedenu kombinaciju, ovaj će vam se zdravi kolač od naranče i čokolade vjerojatno jako dopasti, a lako se i brzo priprema.
Okusom malo može podsjećati na brownie, ali i na truffles deserte, a jako se lijepo reže pa možete rezati oblike kakve god želite. Uza sve to, više dana drži lijepu svježinu, a preporučljivo je da ga čuvate na hladnijem mjestu.
Sastojci za biskvit
- 200 g integralnog pirovog brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 avokado ili 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika brašna rogača (samljeveni rogač)
- 200 ml biljnog mlijeka
- 150 – 200 ml ocijeđenog soka narandže
- 180 g čvrstog tofua
- pola kašike cimeta
- 50 g tamne čokolade
- 4 kašike smeđeg šećera
- 10 g praška za pecivo
Sastojci za glazuru
- 100 g tamne čokolade
- 100 g hurmi bez košpica
- 3 nešpricane narandže
- 2 kašike kakaa + za posipavanje.
Priprema
Ugrijte rernu na 180 °C, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje. Pecite 25 – 35 minuta, a onda ostavite da se ohladi.
Za glazuru naribajte koricu sa svih narandži, dio ostavite sa strane, a ostatak uz oguljene narandže izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i hurme.
Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice narandže. Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.
Tekstura biskvita varirat će ovisno o tome koristite li avokado ili ulje, ali i jeste li umjesto muscovado i kokosovog šećera koristili izblendane hurme. Od spužvaste do pomalo brownie teksture, no kako sam isprobala sve navedene verzije, sa sigurnošću vam ih sugeriram jer je okus odličan u svakoj varijanti.