Svijet

Kimovu suprugu niko nije vidio godinu: Kuže teorije šta joj se desilo

Supruga Kim Jong-una više od godinu nije viđena u javnosti, što je izazvalo zabrinutost.

Ri Sol-Ju, 32-godišnja supruga vrhovnog vođe Sjeverne Koreje posljednji put je viđena u javnosti u januaru 2020. Supruga i majka djece Kim Jong-una možda je odlučila da izbjegnu javne angažmane zbog straha od zaraze koronavirusom. Kako prenosi The Sun, stručnajci za Sjevernu Koreju misle da je Ri misteriozno nestala iz javnosti zbog pandemije.

"Kao majka sa malom djecom, učestvovanjem u javnim aktivnostima rizikuje potencijalnu infekciju", rekao je Hong Min, direktor sjevernokorejskog istraživačkog odjeljenja u Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje.

Prema njegovim riječima, čak se i Kim prilično povukao iz javnosti u posljednjih godinu dana.

"Također, promjena vanjskopolitičke situacije mogla je utjecati na to. Kada je bilo više samita sa drugim zemljama, uloga Ri, koja se od nje očekivala kao od prve dame, bila je veća. Ali sada je diplomatija pauzirana", rekao je on.

Posljednji put je viđena zajedno sa suprugom na lunarnoj novogodišnjoj predstavi u pozorištu u Pjongjangu u januaru 2020. godine.

Ri je iz Čongđina u sjevernoj provinciji Hamgiong, a vjeruje se da se za Kima udala 2009. godine.

Veoma malo je poznato o Ri, koja je zvanično identifikovana kao Kimova supruga u državnim medijima 2012. godine.

Tada se rijetko pojavljivala u javnosti, ali kako je posljednjih godina Kim imao više samita sa kolegama iz Južne Koreje, Kine, pa i SAD, ona je često bila u njegovom društvu na zvaničnim događajima.

Osim teorije da se čuva od koronavirusa, čije postojanje Sjeverna Koreja na svojoj teritoriji nije potvrdila, medijima kruže i druge teorije.

Prema jednom tumačenju, tridesetdvogodšnja Ri ima zdravstvenih problema, a prema drugom izvoru, nije bolesna prva dama, već tetka njenog supruga, koja ima 75 godina, a prva dama je njeguje.

Prema drugoj teoriji, bivša pjevačica Ri posvetila se obrazovanju kćerke, za koju se priča da se rodila 2013. Bivši američki košarkaš i pijatelj Kim Jong-una Denis Rodman izjavio je da je držao dijete u naručju i zvao ga po imenu Ju-e.

Vjeruje se i da to ne bi bio prvi put da je Kim naredio ubistvo nekog svog bližnjeg. Glasine kažu da je Kim ubio tetka Džang Song-teka protivavionskim oružjem.