Politika

MUP RS upozorava građane na lažne ekipe za dezinfekciju stanova, u MUP-u KS kažu da nemaju prijava

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske upozorava građane Srpske, posebno stanovnike Banje Luke, da postoje saznanja da su se u gradu pojavile lica koje se predstavljaju kao ekipe za dezinfekciju stanova i potpuno zaštićeni maskama, pokušavaju iskoristiti trenutnu situaciju i ući u stanove ili kuće s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

"Građani se mole da ovakva lica ni na koji način ne puštaju u svoje domove i da takve slučajeve odmah prijave policiji na besplatan telefonski broj 122", naglašava se u saopćenju iz MUP-a RS.

Iz MUP-a su saopćili da ekipe za dezinfekciju moraju angažirati zajednice etažnih vlasnika, a za ulazak u stan morali bi da imaju službenu legitimaciju kojom bi trebalo da potvrde svoj identitet i angažman.

I u Sarajevu od jutros viber porukama i društvenim mrežama širi se slično upozorenje. Međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćeno je da nije bilo prijava koje se odnose na ovakav oblik vršenja krivičnih djela, ali da se svakako građani pozivaju na oprez, jer uvijek postoji određen broj osoba sklonih vršenju krivičnih djela koji pokušavaju zloupotrijebiti stanje u kojem se naše društvo nalazi.

S tim u vezi, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS će poduzeti dodatne mjere pojačanog obilaska terena, a u slučaju da se uistinu dogodi ovakva pojava, potrebno da se takav slučaj prijavi nadležnoj PU ili Operativnom centru Uprave policije.