samo 10 primjeraka

Lamborghini Huracan STJ je labudova pjesma za slavni V10

Lamborghini je otkrio ultraograničeni Huracan STJ - posljednji automobil ove kompanije koji će biti opremljen V10 motorom i zajedno najmoćniji Huracan ikada napravljen.

Samo 10 primjeraka STJ – Super Trofeo Jota – će biti napravljeno. Time će se zapravo završiti proizvodnja Huracana, koja je počela još 2014. godine, prije nego što model bude zamijenjen novim hibridnim sportskim automobilom kasnije ove godine.

Snaga dolazi iz istog atmosferskog 5,2-litarskog V10 kao i Huracan STO, sa 630 KS i 417 lb ft, kojim upravlja sedmobrzinski mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Uprkos tome što automobil nije dobio povećanje snage, Lamborghini kaže da Huracan STJ može proći Nardò test krug za jednu sekundu brže od standardnog automobila zahvaljujući nekim promjenama ispod i iznad metala.

Specijalni aerodinamički paket dodaje dva nova dodatka od karbonskih vlakana i prilagođava ugao zadnjeg spojlera Huracana za 3 stepena. Lamborghini kaže da je potisna sila poboljšana za oko 10%.

Postavljen je jači set trkaćih, četverostrano podesivih amortizera, koji omogućavaju povećanu krutost i poboljšano rukovanje. STJ također koristi trkačke gume Bridgestone Potenza.

Sportski automobil je dostupan u izboru između dva ekskluzivna, privlačna dizajna eksterijera. Jedan ima sivu spoljašnju boju Grigio Telesto, usklađenu sa crnim krovom i crveno-bijelim ukrasima. Unutra dobija crna Alcantara sjedišta sa crvenim šavovima.

Drugi dizajn, sa jarkoplavom Blu Eliadi farbom, također dobija crni krov sa crvenim i bijelim detaljima.

Lamborghini navodi da ime Super Trofeo Jota predstavlja "vrh" performansi Huracana.

'ST' dio nadimka dolazi iz brendovog šampionata u jednoj marki, koji je formiran 2009. godine, dok se 'Jota' odnosi na Dodatak J FIA pravilnika, koji navodi trkačke specifikacije.

Lamborghini nije naveo detalje o cijeni STJ-a, ali očekujemo da će biti znatno skuplji od SVJ-a koji mu je prethodio, a čija je cijena bila oko 360.000 funti.

Slične vijesti