relativno nečitljiv simbol

Šta znači EPC lampica na instrument ploči automobila?

Na nadzornoj ploči vozila mogu se pojaviti razne vrste poruka koje vas obavještavaju o nepravilnom radu jedne od komponenata ili kvaru. Jedan od njih je kontrolna lampica EPC.

Među mnogim porukama i prepoznatljivim kraticama, npr. ABS ili ESP, koje se odnose na elektronsku kontrolu stabilnosti vozila, EPC je relativno nečitljiv simbol. Ako se ova poruka pojavi na nadzornoj ploči, to ukazuje na probleme u radu automobila koji su posljedica električnog kvara. To može značiti gotovo sve ako se tiče značajnih abnormalnosti – od netačnih vrijednosti na senzorima motora do kvara senzora kočionog svjetla ili temperature rashladne tekućine. Da biste tačno odredili uzroke kvara, upotrijebite dijagnostičko računalo. Trošak elektroničke dijagnoze kvara je oko 50 maraka.Zanimljivo je da je pokazatelj EPC-a najčešći u automobilima VW Grupacije potpuno nezavisan od pokazatelja (Check Engine), što vidimo na slici. Na primjer, štop svjetla koja se ne pale neće biti povezana s indikatorom provjere motora, jer se ne tiču ​​rada motora.

EPC – šta je to?

Prije nego što nas EPC indikator upozori, treba znati koja je njegova funkcija. Sam naziv je kratica od engleskog izraza Electronic Power Control. Doslovno prevedeno, ovaj izraz možemo prevesti kao upravljanje električnom energijom. Tako možemo pogoditi koji sistem podržava u automobilu. Za nas je to svojevrsna zaštita koja nas informiše o mogućim kvarovima električnog sistema. Oni se mogu povezati s mnogim pojedinačnim predmetima. Lampica nam neće reći o kojem se tačno radi. To moramo sami provjeriti, po mogućnosti u prisutnosti auto električara.

EPC indikator – šta to znači?

Sve greške u električnom sistemu signaliziraju se samo pomoću indikatora s riječju EPC. Trebamo li se zabrinuti? Da biste mogli odgovoriti na ova pitanja, najprije morate razlikovati vrste svjetala koja mogu zasvijetliti na nadzornoj ploči. Osnovnu podjelu razlikuju žute i crvene kontroln lampice. Prvi nas obavještavaju o greškama koje nisu hitne, ali ih je potrebno popraviti što je prije moguće.

Svijetleće crveno svjetlo upozorava nas da moramo odmah zaustaviti automobil jer to može dovesti do ozbiljnih kvarova. U slučaju indikatora EPC, ne brinite se za njih, jer je to žuti indikator. Tako možemo nastaviti voziti čak i kad zasvijetli, no nakon što je putovanje završeno, najbolje će biti otići do mehaničara koji će pomnije sagledati problem i tačno dijagnosticirati što se pokvarilo.

Na koje greške ukazuje EPC lampica?

Već znamo da je EPC indikator odgovoran za električni sistem u našem automobilu. Kad zasvijetli, obavještava nas da neki dio ovog sistema ne radi ispravno. Međutim, ne govori nam koja je komponenta zakazala. Kvar se može odnositi na različite vrste svjetla, senzora ili drugih električnih komponenti i kabela ugrađenih u naš automobil. Stoga je za ispravnu dijagnozu kvara potrebno posjetiti auto električara koji će pregledati automobil pomoću dijagnostičkog računala.

Provjera ispravnosti svih električnih sustava u stručnoj radionici košta oko 50 maraka. Nekima se to može činiti previše. Upamtite da se manji kvar označen svjetlosnom lampicom može pretvoriti u ozbiljniji i, što je još gore, mnogo skuplji za popravak kvara s prolaskom remena. Stoga ne vrijedi podcijeniti ovu stvar i uštedjeti na dijagnostici, jer će nam to omogućiti da u budućnosti izbjegnemo mnogo veće troškove.

Kako reagovati kad se upali lampica EPC?

Kad vidimo da je indikator EPC uključen, prije svega ne bismo trebali paničariti. Nema potrebe odjednom skretati sa strane ceste jer to može samo uznemiriti druge vozače i neće pomoći u rješavanju problema sa signalizacijom. Najbolje je da sigurno stignete do odredišta, a potom potražiti auto električara.

Za pronalazak kvara potrebna je profesionalna oprema za provjeru ispravnosti svih ožičenja i elektronike u automobilu, no neke elemente, poput svjetla, možemo sami pregledati. Trebate ih samo uključiti jedan po jedan i provjeriti rade li. Bez pomoći stručnjaka također smo u mogućnosti provjeriti rad nekih senzora, na primjer onih odgovornih za sigurno parkiranje.

Nemam indikator EPC u automobilu – šta sad?

Također treba napomenuti da EPC kontrola nije uslov. To znači da se svi proizvođači ne odlučuju instalirati ga u svoje modele. Stoga se nemojmo iznenaditi, a još manje ako je ne možemo pronaći u svom automobilu. Očigledno, upravljamo vozilom marke čiji proizvođač ne ugrađuje ovaj signal na nadzorne ploče svojih automobila.

Međutim, to ne mijenja činjenicu da prisutnost ove kontrole može biti od velike pomoći. Dakle, ako ga naš trenutni automobil nema, pri odabiru sljedećeg vrijedi obratiti pozornost na modele u koje je ugrađen. To je osobito važno u novijim automobilima, gdje su električni sistemi odgovorni za sve više drugih sistem i komponenti automobila. Zato je dobro znati da se EPC kontrole najčešće nalaze u vozilima Volkswagen, Audi ili Škoda, iako se mogu pronaći i kod drugih proizvođača.

Slične vijesti