očekuju se rekordi

Srbijanski klimatolog: ‘Pripremite se na 60 ključalih dana, bit će najtoplije ikad!‘

Iako službeno još nije gotova, ova je zima već oborila mnoge rekorde te je svrstana među najtoplije zime još od 1888. godine. A sudeći prema dosadašnjim prognozama i rekordnim temperaturama koje su se dogodile nakon toplijih zima, pred nama je vjerovatno jedno od najpaklenijih ljeta, što za Blic potvrđuje i klimatolog Goran Pejanović, zamjenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Napominje da su i ljeta i zime u Srbiji sve topliji, a jedan od razloga tome su klimatske promjene, odnosno, globalno zagrijavanje, zbog čega je temperatura na cijeloj planeti porasla za preko 1 stepen, a u Srbiji za čak 2 stepena, ako gledamo period od 1951. godine. Srbija se naime, zagrije više i brže od svjetskog prosjeka.

Kao drugi razlog sve toplijih godina, osim klimatskih promjena, Pejanović navodi atmosfersko-oceanske pojave. Klimatolog podsjeća da smo prošle i ove zime imali vrlo topao Tihi i tropski ocean. Riječ je o fenomenu poznatom kao "El Niño", koji pridonosi porastu godišnjih temperatura.

Tropski dani

"Što se tiče idućeg ljeta, za tu prognozu koristimo numeričke modele prognoze klime za duža razdoblja. Prema rezultatima modela, temperatura zraka trebala bi biti iznad prosjeka uz odstupanje od 2 stepena. Recimo da bi prosječne sezonske temperature bile od 21 do 25 stepeni, a u višim brdsko-planinskim predjelima od 13 do 18 stepeni. Ipak, ono od čega se najviše strahujemo je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stepena, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim sistemima", kaže Pejanović.

Prema istom proračunu, tokom ljeta 2024. očekuje se prosječna količina oborina, od 160 do 250 milimetara po kvadratnom metru, a nešto više bi ih bilo u gorskim predjelima, oko 220 do 290 milimetara po kvadratnom metru.

Goran Pejanović ističe da bi ovo ljeto broj dana s maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni trebao biti od 35 do 60.

Dolazi do porasta udjela vodene pare u zraku

"Treba očekivati ​​da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stepeni"!

Klimatolog zaključuje da je pred nama dugo toplo ljeto te poručuje da se pripremimo na toplinske udare.

"No, nije samo riječ o visokoj temperaturi, već zbog klimatskih promjena dolazi do porasta udjela vodene pare u zraku, a ukupno visoka temperatura i povećana vlažnost zraka za 15 posto više u odnosu na ranija razdoblja, iscrpljuju tijelo. Vlaga se povećava zbog isparavanja oceana i tla. Recimo, ako je vlažnost zraka 50 posto, a temperatura 30 stepeni, onda je efektivna temperatura već 35 stepeni, što je blizu tjelesne temperature, i teško je reagirati u takvim situacijama", upozorava srbijanski klimatolog.