teška vremena i za svemir

Svemirska kompanija Astra ide u privatizaciju kako bi izbjegla bankrot

Svemirska kompanija Astra će postati privatna sa sniženom kamatnom stopom u dogovoru sa osnivačima nakon sumornog poslovanja.

Suosnivači Astre Chris Kemp i Adam London – izvršni direktor i CTO, respektivno – potpisali su ugovor sa odborom kompanije o sticanju svih dostupnih običnih dionica po cijeni od 50 centi po dionici. Očekuje se da će posao biti zaključen u drugom kvartalu.

Specijalni odbor, uz Kemp i London, bio je suzdržan, glasao je za plan preuzimanja. Nakon što su osnivači prošlog mjeseca smanjili svoju ponudu sa 1,50 dolara po dionici na 50 centi, odbor je naglasio da vjeruje da je dogovor “jedina alternativa” podnošenju zahtjeva za bankrot po poglavlju 7.

Astrine dionice, koje su se zaustavile na 85 centi po dionici u trenutku objave, u četvrtak su završile na 58 centi po dionici.

Tržišna vrijednost kompanije je oko 13 miliona dolara na trenutnim nivoima, što je dio procjene kapitala od 2,6 milijardi dolara po kojoj je prije tri godine objavljena preko SPAC-a.

Kompanija iz oblasti San Francisca, osnovana 2016. godine, nekada je imala za cilj masovnu proizvodnju malih raketa i lansiranje što više puta dnevno.

Od svog debija na zalihama, Astrine rakete su dvaput stigle u orbitu – ali je kompanija pretrpjela i tri neuspjeha u lansiranju.

Uprkos preuzimanju pogona svemirskih letjelica, kompanija nije bila u stanju ostvariti značajne kvartalne prihode i prošle godine je otpuštala u pokušaju da preživi.

Kompanija je zabilježila više od 750 miliona dolara neto gubitka otkako je objavila da će izaći na berzu.

Slične vijesti