zahtjev za stečaj

Poznati njemački lanac zatvara većinu prodavnica. Ostavit će samo tri

Njemački modni lanac Peter Han zatvara većinu svojih prodavnica četiri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva za stečaj.

Kompanija je prema navodima lokalnih medija odustala od većine svojih prodavnica i nastavit će da radi samo sjedište u Vinterbahu i dvije prodajne lokacije. Zatvara se ukupno 17 prodavnica i ekspozitura od kojih su tri u Švicarskoj.

Peter Han, kompanija za online naručivanje, kako navode njemački mediji, ostvaruje u prodavnicama samo 4 posto od ukupne prodaje, a trenutno je u procesu izdvajanja iz svog prethodnog vlasnika. Кompanija ima cilj da u budućnosti posluje samostalno i fokusira se na nove puteve.

Odluka o prodaji većine prodavnica dio je strateškog prestrojavanja Petera Hana nakon stečajnog postupka. Кompanija želi da se fokusira na profitabilnije poslovne oblasti i povrati svoju finansijsku stabilnost.

"Kompanija teži održivom poslovanju fokusirajući se na online naručivanje i smanjenje broja ekspozitura. Zatvaranje većine prodavnica predstavlja značajan korak u restrukturiranju i dio je napora da se kompanija postavi na čvrste temelje za budućnost", navode iz kompanije.

Peter Han je osnovan 1964. godine u Vinterbahu i imao je doskora prodavnice širom Evrope.

Modna kuća Vormland, podsjetimo, proglasila je nedavno bankrot, a to je poseban šok za građane Minhena jer je poslije bankrota mnogih kompanija ovo sljedeći problem sa kojim grad mora da se suoči.