savjetnik uputio demant

Biden pravi zaokret za spas? Netanyahua je na zatvorenom sastanku nazvao ‘je*eno lošim tipom’

U novoj analizi Bidenove predsjedničke kampanje, Politico je pisao o izazovima koje njegovi stavovi, izjave i politike predstavljaju njegovom timu. Tako se tvrdi kako malo ko u njegovoj administraciji osjeća opasnost više od potpredsjednice Kamale Harris.

Od blagdanskih zabava do večere u svojoj rezidenciji prošlog mjeseca za grupu istaknutih afroamerikanaca, Harris je govorila demokratima izvan Bijele kuće da prepoznaje politički izazov koji predstavlja Bidenova nepokolebljiva javna potpora Izraelu, rekli su dužnosnici za spomenuti portal. Harris je, s druge strane, rekla ljudima da se privatno zalaže da administracija pokaže više empatije za stradanje nedužnih stanovnika Gaze.

No, piše Politico, Biden je ipak duboko sumnjičav prema Benjaminu Netanyahuu, a privatno je nazvao izraelskog premijera "jebeno lošim tipom", tvrde za portal ljudi koji su razgovarali s predsjednikom.

Bidenov glasnogovornik Andrew Bates demantirao je te tvrdnje rekavši da "predsjednik to nije rekao", dodajući da dvoje čelnika ima "odnos dug desetljećima koji je pun poštovanja u javnosti i privatno."

Ipak, Biden se duboko boji da Netanyahu želi uvući SAD u širi rat na Bliskom istoku, a taj bi sukob osigurao da američko oružje nastavi s isporukom u regiju. Trupe bi ga slijedile i, u tom vrtlogu, međunarodni pritisak na Netanyahua da potpiše primirje u Gazi i njegovi domaći politički problemi bi nestali.

Nije da bi predsjednik ikada rekao takve stvari u javnosti, piše Politico, međutim, polako počinje vući poteze kojima propalestinskim aktivistima pokazuje da čuje njihove kritike.

Službenici Bijele kuće rekli su u četvrtak da je, prije nego što je krenuo na putovanje u Michigan, Biden iskoristio govor na Nacionalnom molitvenom doručku da osudi mržnju prema arapskim Amerikancima i ponudi molitve za one koji su “držani kao taoci ili pod bombardiranjem ili raseljeni”, istovremeno izdajući izvršnu naredbu kojom se nameću sankcije izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali koji su počinili nasilje nad Palestincima.

Time je svojim pomoćnicima spočitnuo što nisu spominjali patnju Palestinaca u službenim izjavama koje su dali povodom 100 dana od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Politico navodi i da su nepokolebljivo proizraelski demokratski zastupnici postali prezirni prema Netanyahuu. “Bilo je jednoglasno da ovaj rat između Izraela i Gaze treba sada završiti i da se Biden mora suprotstaviti Bibiju (Netanyahuu)”, navode se riječi jednom od proizraelskih zastupnika novinaru Politica.

"Ovo je politička katastrofa", dodao je. “Baza je stvarno ljuta, i to ne samo ljevičari. Nikada nisam vidio takvu dubinu tjeskobe kao što sam je vidio zbog ovog pitanja Gaze. Bibi je otrovan među mnogim demokratskim glasačima i Biden se mora distancirati od njega, morao je već jučer", zaključio je proizraelski zastupnik.