Vittorio Emanuele Savojski

Umro je posljednji italijanski prestolonasljednik: Punio je novinske stupce skandalima

Bio je posljednji italijanski prijestolonasljednik - i dospio je na naslovnice prvenstveno skandalima

Vittorio Emanuele Savojski, sin bivšeg kralja Umberta II., umro je u 86. godini. Princ Vittorio Emanuele od Savoje, sin posljednjeg italijanskog kralja Umberta II, preminuo je rano jutros okružen obitelji u Genevi, objavile su italijanske novinske agencije Ansa i Adnkronos pozivajući se na kuću Savoja.

Vittorio Emanuele službeno je bio posljednji prijestolonasljednik Italije i dugo vremena glava kuće. Ipak, izgubio je titulu 2006. godine u sporu sa svojim rođakom princom Amedeom. Danas njome predsjeda Aimone od Savoje i Aoste.

Tokom visokog srednjeg vijeka, kuća Savoja vladala je Savojom, smještenom u dijelovima današnje Italije, Francuske i današnje Švicarske, te Pijemontom u sjevernoj Italiji. U kući su boravili italijanski kraljevi između 1861. i 1946. godine. Otac Vittoria Emanuelea Umberto II postao je kralj Italije 10. maja 1946. godine. Otprilike mjesec kasnije monarhija je ukinuta referendumom. Kralj Umberto II i njegova obitelj morali su napustiti zemlju i preselili su se u Švicarsku. Službeno, Vittorio Emanuele, koji je sada umro, bio je prijestolonasljednik samo mjesec.

Živeći uglavnom u izbjeglištvu, Vittorio Emanuele proveo je većinu svog života izvan Italije. Godine 2002. konačno mu je dopušteno da se vrati u Italiju iz egzila u Švicarskoj - ali tek nakon što je odustao od svog dugotrajnog odbijanja da se zakune na lojalnost republici. Italijanski parlament prethodno je izglasao ukidanje njegovog progonstva. U prošlosti je Vittorio Emanuele nekoliko puta izazvao veliku pometnju skandalima. Godine 1978. došlo je do svađe u marini na otoku kraj Korzike. Kažu da su hici ispaljeni iz puške Vittoria Emanuelea. Njemački turist je pogođen i kasnije je preminuo. Drugi put je protiv spriječenog prijestolonasljednika vođena istraga zbog iskorištavanja prostitutki i korupcije. Nedavno je tužio italijansku državu kako bi dobio povrat dragulja iz kuće.

Slične vijesti