uskoro promocija

Iz štampe izašla knjiga “Srce zemlje” Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Iz štampe je izašla knjiga „Srce zemlje“ Glorije Lujanović u koizdavaštvu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Naklade OceanMore iz Zagreba.

U tekstu i poeziji autorica piše o ratnoj sudbini Hrvata Srednje Bosne te svom vlastitom putu istraživanja i suočavanja s konceptom ratne traume, objavili su izdavači.

"Na dva različita autorska načina ̶ ispovjednom prozom u prvom dijelu i zbirkom pjesama u drugom, a sve pod jednim naslovom ̶ Gloria Lujanović u ovoj knjizi sabire i sažimlje svoj iskaz o stradanju svoje zemlje, svoje Lašvanske doline. Čekalo se to! Čekalo se da književnost progovori o tom martiriju, o tom mračnom i tegobnom zbivanju 'u srcu zemlje', o zbivanju o kojemu sve do Glorije Lujanović nismo znali ništa, tako što smo znali i previše: jednostrana i plošna publicistika, hrvatska s jedne, bošnjačka s druge strane, zatrpavala nas je brdima činjenica i 'činjenica', uz dijametralne, uzajamno isključujuće interpretacije" , napisao je u svojem osvrtu na knjiga Ivan Lovrenović.

"Rečenica kojom Gloria Lujanović započinje svoju potresnu knjigu 'Srce zemlje' ('U mojoj se obitelji vrijeme dijelilo na prije i poslije rata'), ponajbolji je opis jednog mentaliteta karakterističnog za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, što autorica naglašava već u sljedećoj rečenici. Tom rečenicom, koja je istovremeno i duboka i površna, Gloria Lujanović daje širu sliku jedne epohe pomoću koje je djelomično moguće detektirati i uzroke današnjeg, gotovo predapokaliptičnog stanja u svijetu. (…) Knjigu možemo promatrati i kao osobni, intimni proces Glorije Lujanović, kao neku vrstu beskompromisnog i samonametnutog iskupljenja prema onima koji su propatili (i još uvijek pate) više od same autorice i njezine obitelji. A za to morate biti beskrajno empatični i sposobni se uživjeti u patnje drugih, što je danas iznimno rijetka pojava", u predgovoru je napisao Josip Mlakić.

Knjiga sadrži fotografije autorice Petre Franjić s predjelima Srednje Bosne i mjestima stradanja.

Urednice knjige su Gordana Farkaš Sfeci i Anita Milićević, tekst predgovora napisao je Josip Mlakić, a pogovor Anita Milićević. Dizajn knjige potpisuju zagrebačke dizajnerice Narcisa Vukojević i Lana Cavar.

Knjiga će uskoro biti dostupna u knjižarama u Bosni i Hercegovini, a planirana je i promocija u Mostaru početkom marta.

Slične vijesti