Bi-2

Članovi ruskog disidentskog rok benda suočeni sa deportacijom s Tajlanda. U Moskvi bi mogli biti debelo kažnjeni

Članovi disidentskog ruskog rok benda koji kritikuje rat u Ukrajini suočavaju se sa mogućom deportacijom u domovinu s Tajlanda nakon što su uhapšeni na otoku Puket zbog rada bez dozvole, saopćilo je u ponedeljak nekoliko zvaničnika Reutersu.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi se samoprognani rok bend Bi-2 suočio sa oštrom kaznom ako bude vraćen u Moskvu. Grupa je poznata po osudi ruske invazije na Ukrajinu, a njenog pjevača Igora Bortnika ruske vlasti su označile kao "stranog agenta" nakon što je kritizirao predsjednika Vladimira Putina na internetu.

Sedam članova benda privedeno je u imigracioni pritvorski centar u Bangkoku nakon hapšenja 24. januara zbog rada bez dozvole, izjavio je za Reuters Kriangkrai Ariyaying, nadzornik Imigracionog biroa Puketa.

"To obično rezultira deportacijom u zemlju porijekla, ali postoji određena diskrecija (u pogledu odredišta)", kazao je Kriangkrai.

Sunai Phasuk, viši istraživač na Tajlandu za Human Rights Watch, izjavio je da će se članovi benda "vjerovatno suočiti s teškim krivičnim progonom i drugim teškim opasnostima” ukliko budu vraćeni u Rusiju zbog svog disidentskog statusa.

"Ovaj slučaj je lakmus proba usklađenosti Tajlanda s osnovnim principima ljudskih prava", kazao je on.

Drugi zvaničnici koji su odbili da budu identifikovani jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju s medijima kazali su Reutersu da bi članovi benda mogli da potraže alternativnu destinaciju ukoliko se osejćaju nesigurno da se vrate u Rusiju.

Članovi benda s dvojnim državljanstvom imaju mogućnost da izaberu bilo koju drugu zemlju kojoj pripadaju kao zemlju porijekla, kazao je jedan zvaničnik.

Neki članovi benda imaju dvojno državljanstvo Izraela i Australije, dvije zemlje u kojima je bend bio smješten prije nego što su se preselili u Rusiju 1999. Menadžment Bi-2, izraelska ambasada u Bangkoku i australsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine nisu odmah odgovorili za zahtjev Reutersa za komentarom.