odluka CBK

EU zatražila od Prištine da objasni odluku o isključivanju dinara iz platnog prometa

Evropska unija zatražila je u petak od čelnika Kosova da objasne odluku kojom se dinar isključuje iz platnog prometa u toj zemlji što bi moglo utjecati na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

"Još uvijek analiziramo i tražimo pojašnjenja o odluci, razlozima, motivu i mogućim implikacijama. Od Kosova i Srbije općenito se očekuje da izbjegavaju nekoordinirane akcije koje ne idu u prilog normalizaciji odnosa i koje bi mogle imati prilično negativan utjecaj na stabilnost na terenu", kazao je Stano.

Odluka kosovske centralne banke (CBK) da će od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro izazvala je negodovanje Beograda jer platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu u većinskim srpskim sredinama i nakon ratnih sukoba 1999. godine.

Na Kosovo su dinari u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima, u dinarima se isplaćuju i plaće, mirovine te dječji doplatak pa direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković drži da je kosovska centralna banka takvu odluku donijela kako bi pojačala egzodus Srba s Kosova.

Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak se nada da primjena najavljene uredbe kosovske središnje banke "neće dovesti do opasne situacije" te da će se naći rješenje "bez negativnih posljedica".