trenutak je blizu

Izrael povećava pritisak na Hamas. Netanyahu: ‘Borite se do potpune pobjede’

Država Izrael, njene oružane snage i sigurnosne službe vodili su "moralan i pravedan rat, bez premca, protiv čudovišta Hamasa, novih nacista", rekao je šef vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će se boriti "do potpune pobjede" 100. dana nakon što je militantni Hamas napao Izrael.

Država Izrael, njene oružane snage i sigurnosne službe vodili su "moralan i pravedan rat, bez premca, protiv čudovišta Hamasa, novih nacista", rekao je šef vlade koji je pod pritiskom unutrašnje politike".

"Niko nas neće zaustaviti", kazao je Netanyahu, ukazujući na tužbu Južne Afrike za genocid koju je podnijela Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Netanyahu je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njemačkom jasnom odbijanju optužbi za genocid.

"Pritisak će dovesti do raspada Hamasa i povratka talaca", rekao je načelnik izraelskog Glavnog štaba Herzi Halevi. Dodao je da vodstvo Hamasa polaže nade u prekid vatre "i uvjereno je da je taj trenutak blizu".

"Ali i dalje ćemo biti odlučni i istrajni kako bismo uništili Hamas, strpljenje je neophodno i bitno", poručio je šef štaba.