ključa u crvenom moru

Huti više nisu odrpana grupa, napravili su zastrašujuću transformaciju: Arapska koalicija ih je 10 godina tukla. Ništa im nisu mogli

Napadi koji su se desili tokom protekle noći na Hute dramatična su eskalacija krize koja je sada u opasnosti da proključa na Bliskom istoku.

Oni također otkrivaju neuspjeh američke i zapadne politike u regiji - uprkos brojnim upozorenjima, u Crvenom moru nastavljeni su napadi Huta na komercijalne brodove, a vjerovatno će se nastaviti i nakon ove vojne intervencije, piše Sky News.

Američki i britanski zvaničnici žele da razdvoje vezu između akcije Huta i onoga što se dešava u Gazi - takve izjave su ili neiskrene ili pogrešne.

Naravno da je u interesu Zapada da se ovaj narativ širi, ali on ne odražava stvarnost - što se tiče islamskog svijeta i većeg dijela 'globalnog juga', SAD i Velika Britanija su u velikoj mjeri upletene u rat u Gazi na strani Izraela, a nakon sinoćnjih događaja još više.

Huti često uspoređuju bombe američke proizvodnje koje je na njih bacila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom iz američkih aviona i istih vrsta oružja korištenih na Palestincima u Gazi.

Huti su jemenska policijska grupa koja je dobila ime po njihovom osnivaču Huseinu Badredinu al Hutiju.

Oni su saveznici i podržani od Irana i dio su "osovine otpora" - u njihovu DNK urezano je odbacivanje Izraela "cionističkog entiteta" i njegovog sponzora Sjedinjenih Država.

Njihovo službeno ime je Ansarallah, a imaju oko 20.000 boraca.

Imaju imidž neuredne i neorganizovane vojske koja nosi stare kalašnjikove, ali to ne odražava ono što su postali niti njihove današnje vojne sposobnosti.

Vojna parada koju su Huti održali u septembru prošle godine

Huti - zahvaljujući Iranu - sada imaju arsenal koji uključuje napredne dronove, krstareće i balističke rakete, kao i protubrodsko oružje.

Grupa kontrolira glavni grad Jemena Sanu, kao i strateški važnu obalu Crvenog mora.

Njihovi lideri su izjavili da je njihov cilj ometanje komercijalnog brodarstva na važnom plovnom putu kako bi se prisililo na prekid vatre u Gazi i da bi se ukinula blokada Pojasa.

Malo je vjerovatno da će napadi pod vodstvom SAD uništiti ili odvratiti njihovu namjeru.

U posljednjih 10 godina Huti su se suočavali sa sličnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i ne samo da su preživjeli nego su i postali jači.

Vjerovatno je da ovi udari koalicije predvođene SAD neće biti posljednji.