a zapad ga ne voli

Dodik o predsjedniku Rusije: Kad komuniciram s Putinom ne igram ulogu prosjaka. On je moj prijatelj i drug

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je već dobro poznato da je Rusija historijski saveznik RS.

Dodik je ruskog predsjednika Vladimira Putina u intervjuu za Glas Evrope opisao kao "svjetskog lidera i nadu u globalni mir na globalnom nivou".

"Podržavam to što Ruska Federacija, uprkos svim napadima, pokušava da održi pravno postojanje, protiv svih pokušaja Zapada.

Bio sam na konferenciji u Munchenu kada se gospodin Putin obratio prisutnima, ali ga nisu shvatili ozbiljno.

Drago mi je što Rusija nije podlegla sankcijama zbog napora Zapada da razbije države na pet nezavisnih republika koje su upravljale i stjecale prirodne resurse", naveo je Dodik.

On tvrdi da je Rusija prošle godine postala najveći investitor u BiH i da u razgovorima sa Putinom "ne igra ulogu prosjaka".

"Kada komuniciram sa Putinom, ne igram ulogu prosjaka. Ponosan sam što imam mogućnost da razgovaram sa gospodinom Putinom.

U posljednjih 20 godina nema svjetskog lidera sa kojim se nisam sastao - sa Clintonom i mnogim drugim liderima. Putin je snažan lider i prati svoja uvjerenja.

Vjerujem da je ruski narod veoma sretan da ima takvog predsjednika. Da nije bilo Putina, Rusija ne bi preživjela. Zato ga Zapad ne voli.

Putin je, u pravom smislu te riječi, moj prijatelj i drug. On je i prijatelj Evrope, jer želi da komunicira", rekao je Dodik.

On kaže da "RS nije saglasna sa sankcijama Rusiji i BiH nije niti će uvesti bilo kakve sankcije Moskvi, iako je bilo neodgovornih ambasadora koji su podržali uvođenje takvih mjera".