Kriminal

Tužilaštvo BiH pokreće aktivnosti o tome ko je krio anonimnu prijavu o sigurnosnim dozvolama?

Kako Raport nezvanično saznaje, Tužilaštvo BiH pokrenut će aktivnosti na utvrđivanju činjenica koji su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA pokušali sakriti anonimnu prijavu o nezakonitostima vezanim za postupke izdavanja sigurnosnih dozvola, koje vrše OSA BIH i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Kako saznajemo, načelniku kriminalističko-obavještajnog odjela SIPA-e Vahidinu Šahinpašiću je već, po nalogu Tužilaštva BiH, naloženo da što hitnije dostavi pismenu izjavu zbog čega nije dostavio predmetnu prijavu Tužilaštvu BiH i zbog čega ju je praktički sakrio od procesuiranja, budući da postoje dokazi da je ovu prijavu zaprimila i SIPA. Za očekivati je da će još neki ovlašteni službenici biti obuhvaćeni ovom istragom nakon prikupljanja svih dokaza i izjava pojedinih svjedoka.

Ovo pokazuje stepen uvezanosti i organiziranosti kadrova bliskih Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e spremnih na flagrantna kršenja zakona i opstrukciju vladavine prava, a ovaj policijski službenik, Vahidin Šahinpašić, i ranije se dovodio u vezu sa manipulacijama režiranim u kabinetu Mehmedagića. Javnost je ranije upoznata da je Šahinpašić već pod istragom zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlasti u slučaju Šimić.

Ostaje nejasno zbog čega Šahinpašić još nije suspendovan, jer odredbe Zakona o policijskim službenicima BiH vrlo jasno nalažu rukovodiocu policijskog organa, obaveznu suspenziju policijskog službenika, ukoliko se protiv njega pokrene krivični postupak.
Sve ovo pokazuje koliko se sistemska korupcija uvukla u redove onih kojima je osnovna zadaća borba protiv kriminala, a očigledno je da će trebati mnogo vremena i truda da se iskorijene i korupcija i kompromitirani kadrovi, naročito oni koje je okupljao i kojima je naređivao i upravljao Osman Mehmedagić, direktor OSA-e.