opća mobilizacija

Haos u Njemačkoj: Kamion se zabio u grupu pješaka. Poginula žena, pet povrijeđenih, među njima i njena kćerka (11)

Prema prvim izvještajima, u njemačkom gradu Passaus kamion se zabio u grupu ljudi.

Prema riječima portparola policije, vozač kamiona je uletio je među grupu u kojoj je bio šest pješaka. U nesreći je poginula žena, povrijeđeno je pet pješaka, a ljekarska pomoć je ukazana i vozaču kamiona. Morao je biti izvučen iz vozačke kabine, javlja Bild.

Prema navodima policije, poginula žena je 37-godišnja majka. Među povrijeđenima je i njena kćerka (11).

Nesreća se dogodila oko 9:50 sati u centru Passaus. Prema dosadašnjim saznanjima, 63-godišnji vozač kamiona nastavio je voziti nakon isporuke, prošao pored zaustavljenog vozila i udario šest pješaka.

Bahnhofsstrasse i Schanzlbrücke - glavne gradske ulice - su zatvorene, a vatrogasna brigada i policija su na licu mjesta.

Hitna pomoć i vatrogasci na licu mjesta / Foto: Bild

„Koliko znam, kamion je naletio na grupu ljudi. Usred pješačke zone u kvartu željezničke stanice u blizini prodavnica H&M i Woolworth”, kazao je očevidac za Bild, dok je drugi dodao da se radi o crvenom kamionu od 7,5 tona.

Portparol policije prvobitno nije mogao dati bilo kakvu informaciju o uzroku nesreće niti o tome da li je možda riječ o namjernoj radnji. Budući da je vozač odvezen na kliniku, ne može se isključiti medicinski uzrok.

Gradonačelnik Passausa Jürgen Dupper (SPD):

„Duboko sam pogođen i šokiran današnjom nesrećom. Izražavamo naše puno saosjećanje prema unesrećenim ljudima i njihovim porodicama. Iskreno se zahvaljujem policiji, ljekarima Hitne pomoći, Hitnoj pomoći, Vatrogasnoj jedinici i svim ostalim spasilačkim organizacijama koji su u teškim okolnostima odradili svoj posao na primjeren način. Ova nesreća je najgori mogući kraj 2023. godine"