studija

Crijevni mikrobi određuju misaoni učinak djece

Istraživanja pokazuju da postoji veza između mikroba u crijevima i dječijih sposobnosti razmišljanja

Novo istraživanje pokazuje da mikrobi u crijevima utječu na razvoj i funkciju dječijeg mozga. Čini se da mikrobi u crijevima mogu utjecati na vještine razmišljanja i razvoj nervnog sistema.

Naučnici sa Wellesley Collegea su sarađivali s drugim istraživačkim institucijama i otkrili da su razlike u mikrobnim obrascima u crijevima povezane s općim vještinama razmišljanja i strukturom mozga kod zdrave djece.

Istraživanja pokazuju da postoji veza između mikroba u crijevima i dječijih sposobnosti razmišljanja. Određene vrste mikroba u crijevima, kao što su Alistipes obesi i Blautia wexlerae, povezane su s boljim vještinama razmišljanja. Nasuprot tome, vrste kao što je Ruminococcus gnavus češće su kod djece sa slabijim sposobnostima razmišljanja. Studija naglašava ulogu gena mikroba u crijevima, posebno onih koji su uključeni u metabolizam moždanih aktivnosti, kao što su kratkolančane masne kiseline, i kako oni utječu na vještine razmišljanja.

Vodeći autor Vanja Klepac-Ceraj kaže: "Ovo istraživanje u grupi djece pokreće uzbudljive pretpostavke koje bismo željeli dalje istražiti u drugim grupama." Ovo istraživanje je prvo koje pokazuje vezu između mikroba u crijevima i normalnog razvoja mišljenja u zdrava djeca pregledana. Ovi modeli ne samo da pokazuju vezu između crijevnih mikroba i sposobnosti razmišljanja, već mogu i predvidjeti buduće performanse razmišljanja na osnovu profila crijevnih mikroba u ranom životu.

Rezultati bi mogli pomoći u razvoju biomarkera za sposobnost razmišljanja i razvoj mozga. Ovo istraživanje moglo bi dovesti do ranog otkrivanja i suzbijanja razvojnih problema. Ističe važnost zdravlja crijeva u ranom djetinjstvu i predlaže razmatranje prehrane i načina života roditeljima i zdravstvenim radnicima.