historijski arhiv

U ‘Prosvjeti’ otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

Izložba Historijskog arhiva Sarajevo posvećena jednom od najznačajnijih graditelja u povijesti Sarajeva Milošu Miladinoviću otvorena je u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta u Sarajevu.

Miladinović (Donji Vakuf 1876. - Sarajevo 1934.) je jedan od rijetkih domaćih neimara za vrijeme austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini, kada su to, uz rijetke izuzetke, bili doseljenici iz zemalja Monarhije. Nije imao akademsko obrazovanje, ali je kao građevinski tehničar bio građevinski poduzetnik On je prije svega gradu Sarajevu i njegovim građanima ostavio značajan graditeljski opus, te je nezaobilazni dio mozaika razvoja urbanog i građanskog duha i gradske kulture Sarajeva.

Jedan od autora, viši arhivist u Historijskom arhivu Sarajevo, Saša Beltram, navodi da je Miladinović bio projektant i graditelj. Završio je Srednju tehničku školu u Sarajevu 1897.

"Po meni, Miloš Miladinović spada u red većih arhitekata i graditelja Sarajeva i sigurno imamo nekih dvadesetak objekata u gradu koje je gradio. Pored toga, u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije također je dosta radio, čak i Kraljevski dvorac na Han Pijesku, čije su fotografije također prikazane na ovoj izložbi", kaže Beltram.

Pored toga što je bio graditelj, dodao je, Miladinović je bio jedan od znamenitijih građana Sarajeva i BiH. Bio je gradski vijećnik u doba Austro-Ugarske, kao i za vrijeme Kraljevine.

Jedan od objekata koje je Miladinović izgradio je upravo zgrada Dom SPKD Prosvjeta u kojoj je izložba i postavljena, kaže drugi autor, također viši arhivist u Historijskom arhivu, Haris Zaimović.

"Zatim tu su Srpsko-pravoslavna općina, veliki objekt u stilu secesije, niz objekata u centru grada poput onih u ulicama Koševo, Alekse Šantića, Branilaca grada… Jedan od značajnih objekata je i kuća u stilu bosanskog sloga. Josip Vancaš spominje nekoliko arhitekata, između ostalog i Miloša Miladinovića, koji su radili na izradi objekata bosanskog sloga. Miladinović potpisuje jedan takav objekt na Alifakovcu, a mišljenja smo da ih ima još", kaže Zaimović, dodajući da je na izložbi izložena slika jedne kuće u Karpuzovoj ulici koju se naslanja na taj slog.

Navodi da je ono što je prikazano na izložbi samo dio njegovog sarajevskog opusa, te da spisak objekata koje je gradio Miladinović nije konačan.

"Struka je dala određeni spisak tih objekata, ali mi smo sigurni da taj spisak treba dopuniti i to želimo da uradimo kroz izradu kataloga. Želimo da se zahvalimo tom čovjeku na način da iduće godine, kada se navršava 90 godina od njegove smrti, izradimo taj katalog i organiziramo jednu veću izložbu", rekao je Zaimović.