rat u ukrajini

Rusija potvrdila da je napadnut ratni brod u Crnom moru

Foto: OLEKSANDR TRETYAK

Rusija je potvrdila da je jedan od njenih ratnih brodova oštećen u ukrajinskom napadu na crnomorsku luku.

Vazdušni napad se dogodio u utorak rano ujutro na Feodosiju na Krimu koji je okupirao Rusiju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je veliki desantni brod Novočerkask pogođen ukrajinskim avionom koji je nosio navođene rakete.

Šef ukrajinske ratne avijacije ranije je rekao da su njegovi ratni avioni uništili brod. Jedna osoba je ubijena u napadu, prema ruskom šefu Krima Sergeju Aksjonovu. Nekoliko drugih je navodno povrijeđeno.

Šest zgrada je oštećeno, a manji broj ljudi je morao da bude odveden u centre za privremeni smeštaj, dodao je Aksjonov. Navodi se da transportne operacije u luci funkcionišu normalno nakon što je područje ograđeno, dok je požar izazvan napadom obuzdavan.

Snimak koji navodno prikazuje ogromnu eksploziju u luci podijelio je komandant ukrajinskih zračnih snaga general-potpukovnik Mykola Oleshchuk.

Slike nisu nezavisno potvrđene.

Međutim, satelitski snimci od 24. decembra pokazuju brod u luci u Feodosiji koji je, čini se, iste dužine kao Novočerkask - desantni brod dizajniran za transport trupa, oružja i tereta na obalu.

U međuvremenu, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga negirao je da je Rusija oborila dva svoja bombardera Su-24 oko 125 km od okupiranog ukrajinskog grada Mikolajiva.

Također je nedavno demantovao tvrdnju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da su njegove trupe zauzele ključni grad Mariinku u istočnoj Ukrajini.

Ovu oblast Ukrajina koristi kao odbrambenu barijeru od 2014. godine, kada su borci uz podršku Rusije zauzeli velike dijelove regiona Donjecka i Luganska.