Čudna situacija

Zašto su tužioci u predmetu protiv Dodika bili nespremni? I sudija bio iznenađen: Prvi put mi se ovo desilo…

Dodik nakon ročišta (Foto: Raport)

Odbrana Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska uspjela je danas još jednom odgoditi početak glavnog pretresa pred Sudom BIH u predmetu koji se vodi protiv Dodika i v.d. direktora Službenog lista RS Miloša Lukića zbog "nepoštivanja odluka visokog predstavnika".

Nakon što je Dodikov pravni tim ranije izdejstvovao odgode ročišta zahtjevima za prebacivanje suđenja sa Suda BiH pred sud u Banjoj Luci, koji im je odbijen i u žalbenom postupku, sada su iskoristili mogućnost da traže izuzeće tužilaca Tužilaštva BiH u ovom predmetu.

Četvero tužilaca

Dodikov advokat Goran Bubić obrazlažući zahtjev za izuzeće tužilaca u ovom predmetu Nedima Ćosića, Biljane Golijanin i Nives Kanevčev ocijenio je "postojanje razumne sumnje u nepristranost tužitelja".

Kao dokaz ovim tvrdnjama Dodikova odbrana je uložila tekst jednog medija u kojem su iznesene tvrdnje da se u Tužilaštvu BiH provjeravaju tvrdnje i traže snimci s ročišta Dodiku kada se on izjašnjavao o krivici i pri tome navodno prijetio tužiocima.

Za Dodikovu odbranu navodi o tome da tužioci vode istragu o navodnim prijetnjama za koje oni kažu da se nisu desile "ipak su dovoljan dokaz da tužitelji u ovom predmetu ne mogu biti nepristrasni".

S obzirom na to da je u tužilački tim u ovom predmetu imenovana i tužiteljica Gordana Bosiljčić, a njeno izuzeće nije traženo u pisanom zahtjevu, tužitelj Nedim Ćosić je predložio da uprkos zahtjevu za izuzeće troje tužilaca iz ovog predmeta, optužnicu na današnjem ročištu pročita tužiteljica Bosiljčić.

Međutim advokat Goran Bubić je pojasnio da oni traže izuzeće i tužiteljice Bosiljčić jer ni ona prema njihovoj ocjeni ne može biti nepristrasna samim time što se "pridružila timu tužilaca".

Sudija Strika: Za sve postoji prvi put

Sudija Suda BiH Mirsad Strika, a na što je sigurno računala i odbrana Milorada Dodika, kazao je da odluku o zahtjevu za izuzeće tužilaca mora donijeti glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kojem će on uputiti taj zahtjev.

Ono što je bilo upečatljivo na današnjem ročištu jeste i to da je sudija Strika kazao da je bio u dilemi da li da danas dopusti da bude pročitana optužnica protiv Dodika i Lukića i da s time otpočne glavni pretres u ovom predmetu, međutim, dilemu je razriješilo samo Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužioci za koje je sudija Strika kazao da nisu bili spremni da danas iznesu i uvodne riječi.

Sudija Strika je kazao i da je ovakva situacija prva s kojom se susreće u sudijskom radu, ali je konstatirao i "da za sve postoji prvi put".

Zbog toga je i eventualno čitanje optužnice koju ne bi pratilo iznošenje uvodnih riječi Tužilaštva BiH bilo izlišno.

Zanimljivo je da tužioci, izuzev Ćosića koji je predložio da tužiteljica Bosiljčić pročita optužnicu, nisu imali nikakvih prigovora na današnja izlaganja advokata i Dodika i Lukića, što je neuobičajeno ponašanje tužilaca koji uglavnom repliciraju odbranama osumnjičenih ili optuženih.

Ni sudija Strika, ni tužioci nisu pojasnili zbog čega nisu bili spremni za uvodne riječi u ovom predmetu, pa nije poznato je li riječ o tome da nisu imali pripremljene uvodne riječi u ovom predmetu ili su ih imali pripremljene, a nisu ih bili spremni iznijeti.

Kako god i šta god bilo, u predmetu koji očekivano, izaziva ogromnu pažnju javnosti, ne samo u BiH, nego i u regionu i međunarodnim krugovima, ovakvo ponašanje tužilaca, barem za sada ne ulijeva optimizam da se mogu izboriti s "procesnim igrama" u koju je evidentno je naročito Dodikova odbrana ušla itekako spremna.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 17. januar naredne godine.