Odluka VSTV

Suspendovan Ranko Debevec

Ranko Debevec suspendovan je sa pozicije predsjednika Suda BiH. Odluka je ovo Prvostepenog vijeća VSTV-a na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca.

UDT je uputio ovaj zahtjev odmah nakon što je Debevec uhapšen zajedno sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom. Njih dvojica se sumnjiče za nelegalno prisluškivanje.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, koje i vodi istragu, Milanko Kajganić jučer je izjavio da za sada postoji osnovana sumnja da su njih dvojica nelegalno prisluškivali dvoje sudija Suda BiH i nekoliko uposlenika Tužilaštva BiH tokom 2020. godine.

Debevec i Osmica sasluša ni su u SIPA-i nakon čega su jučer prebačeni u Tužilaštvo BiH. Kajganić je već najavio da će postupajući tužioci tražiti određivanje jednomjesečnog pritvora, a ročište bi trebalo biti održano danas.

Inače, uz njih dvojicu, uhapšena je i Debevcova advokatica Vasvija Vidović jer je pokušala iz SIPA-e iznijeti Debevcov mobilni telefon iz zgrade SIPA-e. Ona se sumnjiči za 'sprečavanje dokazivanja krivičnog djela'.

Slične vijesti