raste pritisak

Priprema li se daleko od javnosti novi privremeni prekid vatre između Izraela i Hamasa? Netanyahu spominje pregovaračke timove

Izrael i Hamas otvoreni su za obnovu primirja i oslobađanje talaca, rekli su Reutersu egipatski sigurnosni izvori.

I dalje postoje neslaganja oko toga kako bi se to provelo, rekli su izvori, prenosi Sky.

Hamas insistira na određivanju popisa talaca koje treba jednostrano osloboditi i zahtijeva od izraelskih snaga da se povuku iza unaprijed određenih linija, objasnili su izvori.

Izrael se odbio povući, ali se složio da Hamas postavi popis, pod uvjetom da je grupa dostavila vremenski okvir i dopustila Izraelu da vidi popis kako bi odlučio o vremenu i trajanju prekida vatre.

Egipat je, zajedno s Katarom i SAD, bio uključen u posredovanje u pregovorima između Izraela i Hamasa tokom sukoba.

Prethodni privremeni prekid vatre prema kojem je 110 talaca oslobođeno u zamjenu za 240 palestinskih zarobljenika djelomično je nadzirao Egipat - kao i Katar koji je igrao vodeću ulogu.

Stručnjaci su predviđali da će slučajno ubistvo tri taoca od strane izraelskih snaga povećati pritisak na Benjamina Netanyahua da ponovno usmjeri svoje napore na vraćanje talaca koje drži Hamas.

Čini se da je izraelski premijer u subotu nagovijestio da bi novi pregovori s Hamasom mogli biti u toku, pozivajući se na "upute koje daje pregovaračkom timu" i naglašavajući da dogovori kojima je vraćeno 110 talaca nisu objavljeni dok nisu sklopljeni.