prisilna ljubav

Zašto Dodik grčevito navija za Vučića, čije se pobjede jedino boji na izborima u Srbiji?

Gorica dodik vučić

Iako se već dugo govori da nisu u velikoj ljubavi, ali ih je ista "muka" ujedinila i jedan drugom pružaju koliku-toliku javnu podršku, Milorad Dodik nedvosmisleno je podržao Aleksandra Vučića, odnosno vladajuću koaliciju na čelu sa Vučičevićim SNS-om na današnjim parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Boravio sam u Beogradu, gdje sam razgovarao s Aleksandrom Vučićem i prenio mu stav građana RS da on i politika koju predstavlja imaju većinsku podršku", poručio je predsjednik Republike Srpske, uz najavu da će glasati na izborima za susjednu državu.

Ništa novo

Ukoliko Vučićeva lista trijumfuje, u odnosu predsjednika Srbije i RS, a time praktično Srbije prema BiH, ne treba očekivati ništa novo, izuzev stalnog, što javnog, što prikrivenog, potpirivanja nestabilnosti i provokacija u BiH.

No, šta bi donio onaj ipak manje malo vjerovatni scenarij - a to je da SNS sa partnerima ne ostvari većinu u Parlamentu Srbije, a Vučić, kao što je najavio u tom slučaju, podnese ostavku jer ne želi biti predsjednik državi u kojoj bi Vladu vodio neki drugi politički subjekt?

Ukoliko bi to bile stranke desnice - ništa novo, barem što se tiče BiH.

Uostalom, lideri ovih partija imaju jasne stavove.

Vučić prilikom glasanja

Tako je predsjednik Dveri Boško Obradović nedavno izjavio "da je optužnica protiv Dodika nastavak pritisaka na taj entitet s ciljem da se RS ukine i utopi u BiH".

On također zove Christiana Schmidta "lažnim visokim predstavnikom“, pozivajući da "Srbija mora hitno da stane u odbranu Dejtonskog sporazuma".

Na istom je fonu i ratni zločinac Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka (SNS). Iako je u prošlosti s Dodikom izmjenjivao najprimitivnije uvrede, sada su na istoj strani.

"Krenuli su žestoki napadi protiv Dodika. Šta je cilj? Da se obori Dodik ne bi li propala RS. Ko je podigao optužnicu? Nelegalni državni organ.

Globalni centri

Tužilaštvo BiH i Sud BiH su ustanovljeni 2000. godine Zakonom koji je protivpravno donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. To je protivustavan sud i tužilaštvo", poručio je četnički vojvoda.

A kao jedinu prvu opasnost Dodik je naveo samo jednu listu u Srbiji - listu čiji je lider Dragan Đilas iz Stranke slobode i pravde (SSP).

Dodik zazire od Đilasa

Dodik je rekao da bi od uspjeha njegove stranke na izborima "korist imali samo oni koji u Sarajevu, Prištini i drugim regionalnim i globalnim centrima Srbima misle zlo".

"Srećom, naš narod je zreo i politički pismen, i neće ni sada nasjesti na takvu prevaru, kao što nije ni u prošlosti", naveo je Dodik nedavno u izjavi za Tanjug.

Za Borisa Tadića, čija je stranka (SDS Srbije) također učestvuje na izborima, rekao je da je "pokušavao da spoji demokratske i nacionalne principe, ali da u tome nije uspio na štetu posljednjeg".