Razgovor lidera

Erdogan rekao Bidenu da SAD ima ‘historijsku odgovornost’ da osigura mir u Gazi. On ponovio svoju podršku Izraelu

Biden je rekao da Izrael "ima pravo da se brani"

Američki predsjednik Joe Biden i turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarali su u četvrtak putem telefona o ratu u Gazi i zahtjevu Švedske za pridruživanje NATO savezu, navele su dvije zemlje u odvojenim saopćenjima.

Turska, koja podržava rješenje dvije države za generacijski star izraelsko-palestinski sukob, osudila je Izrael zbog njegove razorne ofanzive u Gazi, malenoj enklavi pod upravom Hamasa, i pozvala na hitan prekid vatre. Također je kritizirala zapadnu podršku Izraelu, odnosno Sjedinjenih Država.

Washington, najbliži saveznik Izraela, više puta je govorio da podržava pravo Izraela da se brani nakon prekograničnog divljanja Hamasovih militanata 7. oktobra, ali je pojačao pozive Izraelu da djeluje uzdržano u svojoj kampanji, u kojoj je ubijeno skoro 19.000 ljudi i opustošen veliki dio pojasa Gaze.

U saopćenju, tursko predsjedništvo navodi da je Erdogan rekao Bidenu da Sjedinjene Države imaju historijsku odgovornost za postizanje trajnog prekida vatre u Gazi, koji bi mogao biti osiguran ako njihov saveznik iz NATO-a smanji svoju bezuvjetnu podršku Izraelu.

"Historijska je odgovornost SAD da osiguraju trajni prekid vatre u regionu što je prije moguće", rekao je Erdogan, navedeno je iz njegovog ureda.

Bijela kuća je rekla da je Biden "ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani" i naglasio "potrebu za političkim horizontom za palestinski narod" - naime, palestinsku potragu za državom na teritoriju koju je okupirao Izrael.

Dvojica lidera su se bavila i tursko-američkim pitanjima, uključujući pitanje prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj, saopćio je Erdoganov ured.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima: "Svakako se uopće ne bih iznenadio da se također izjasni da nastavljamo podržavati program modernizacije njihovih F-16."

Turska je u oktobru 2021. zatražila da kupi 40 lovaca Lockheed Martin Corp F-16 i 79 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće ratne avione. Bidenova administracija podržava prodaju od 20 milijardi dolara, ali je u američkom Kongresu bilo prigovora na stanje ljudskih prava u Turskoj i njeno odgađanje proširenja NATO-a prijemom Švedske.

Bijela kuća je saopćila da su Biden i Erdogan također razgovarali o "važnosti dobrodošlice Švedskoj kao savezniku što je prije moguće i daljeg jačanja interoperabilnosti" Turske sa NATO-om.

Nakon dugogodišnje neutralnosti, Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u kako bi ojačala svoju sigurnost kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali je ostavljena na čekanju zbog otpora država članica Saveza Turske i Mađarske.