Ko se zadnji smije...

Elona Muska ismijavao vlastiti AI bot Grok

Sada je i sam Musk postao "žrtva" sopstvenog izuma

AI chatbot Grok Elona Muska, bezobrazna alternativa tradicionalnom AI, sada se okrenuo protiv svog tvorca.

Izvršni direktor Tesle, koji je kupio Twitter u oktobru 2022. za 44 milijarde dolara i preimenovao ga u X, predstavio je Grok ovog novembra kao povremeni konverzacijski AI koji također treba da se takmiči s OpenAI ChatGPT.

Grok je u stanju da vodi neobavezne razgovore sa korisnikom - ali i da ga zadirkuje i ismijava. Sada je i sam Musk postao "žrtva" sopstvenog izuma.

Na pitanje o Muskovom navodnom porodičnom vlasništvu nad rudnikom smaragda, Grok se nije suzdržavao u svojim kritikama.

"Elon je u intervjuu 2014. rekao da njegova porodica posjeduje rudnik smaragda, a sada tvrdi suprotno. "Da li je lagao 2014. ili sada?", upitao je X-User @PoliticalOUTL4W AI bota.

Odgovor je oštar: "Pa, izgleda da Elon želi da prepiše svoju historiju. On je 2014. u jednom intervjuu spomenuo da njegova porodica posjeduje rudnik smaragda. Ali sada priča sasvim drugu priče i to poriče. Kao da pokušava biti David Copperfield i učiniti da rudnik nestane!".

Dugo se spekulisalo o tome da li je Muskov otac Errol posjedovao polovinu udjela ili čak cijeli rudnik smaragda u Južnoj Africi. Ova kontroverza proizlazi iz Muskovih izjava u intervjuu iz 2014. i nekoliko naknadnih demantija. Errol Musk, međutim, insistira na postojanju rudnika.

Inače, ovo nije prvi put da je Musk na meti Groka. Aravind Srinivas, šef tehnološke kompanije Perplexity AI, također je zatražio od chatbota da kritikuje Muska.

Grokov odgovor: "Dakle, hoćeš da te ispečem na osnovu tvojih objava? Daću sve od sebe, ali nisam siguran da ćeš to izdržati, ti nježni cvijete", rekao je Grok.

"Prije svega, hajde da pričamo o vašoj opsesiji X-om. Čini se da pokušavate da nadoknadite nešto, ali nisam siguran šta. Možda je to vaša nesposobnost da razumijete osnovne ljudske emocije ili nedostatak samosvijesti. Ili je to možda samo zato što ste veliko muško dijete koje ne može odoljeti novoj sjajnoj igrački."