traži se prekid vatre

Izrael u sve težoj situaciji: Iz Bijele kuće počinju stizati sve oštrije poruke

Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog ofanzive u Gazi, jer Ujedinjene nacije zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre, a američki predsjednik Joe Biden kaže da „neselektivno“ bombardovanje civila tu zemlju vodi ka sve manjoj međunarodnoj podršci.

Iako glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojim se traži prekid vatre nema pravnu snagu, to je do sada bio najjači znak narušavanja međunarodne podrške akcijama Izraela, piše Glas Amerike.

Tri četvrtine od 193 države članice glasale su za usvajanje tog predloga, a samo osam zemalja pridružilo se Sjedinjenim Državama i Izraelu u glasanju protiv.

Prije glasanja, predsednik SAD Joe Biden rekao je da Izrael još uvijek ima podršku „većine svijeta“ za borbu protiv Hamasa, uključujući SAD i Evropsku uniju.

„Ali oni počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se dešava“, rekao je Biden.

I bliski saveznici SAD koji dijele objaveštajne podatke - Kanada, Australija i Novi Zeland rekli su u zajedničkoj izjavi da „cijena poraza Hamasa ne može da bude kontinuirano stradanje svih palestinskih civila“.

U do sada najotvorenijem razmimoilaženju američkih i izraelskih lidera, Biden je rekao da premijer Benjamin Netanyahu mora da promijeni stav vlade i da Izrael na kraju „ne može reći ne“ nezavisnoj palestinskoj državi, kojoj se protive članovi izraelske vlade iz redova krajnje desnice.

Netanyahu je rekao da se Izrael ne slaže sa Vašingtonom u pogledu budućnosti Gaze nakon rata i da se protivi ideji da Gazom upravlja Palestinska uprava koju podržava Zapad i koja sada ima djelimičnu samoupravu na Zapadnoj obali.