mračno upozorenje

“Evropa se mora spremiti za rat. Ukrajinu treba naoružati do zuba, jer inače prijeti scenarij iz noćne more”

procjene ukrajinske kontraofanzive

Moramo naoružati Ukrajinu i naoružati se do zuba – prije nego što bude prekasno, piše za britanski The Telegraph Lewis Page.

Države članice NATO-a u Evropi suočavaju se sa sve dubljom krizom jer se Rusija i Kina velikom brzinom naoružavaju. Uz to, Moskva prelazi na potpunu ratnu ekonomiju. Sjedinjene Države i dalje su jače od obje zemlje zajedno, no postoji bojazan da bi se to vrlo brzo moglo promijeniti, tvrdi Page za The Telegraph.

Zbog mogućnosti da u SAD-u Donald Trump opet postane predsjednik prijeti nova velika politička promjena u toj zemlji, budući da njegova republikanska linija koči pomoć Ukrajini.

Page navodi i kako je Joe Biden zapravo nepouzdan saveznik. On je, tvrdi Page, namjerno odbio dati oružje Ukrajini koje bi moglo zadati odlučujući udarac protiv Kremlja zbog straha od Putinova nuklearnog razmetanja.

Postoji i scenarij iz noćne more, onaj u kojem Rusija uspijeva iskamčiti prekid borbi u Ukrajini i nastavlja masovno naoružavanje i mobilizaciju koja je u toku. Čini se kako će se dugoročno ruska ekonomija urušiti pod pritiscima, ali kratkoročno, možda već za tri godine, vjeruju Poljaci, Ruska vojska mogla bi znatno ojačati.

Page smatra kako tada Kina kreće protiv Tajvana, a Vladimir Putin protiv NATO-a. Kad bi SAD bio voljan podnijeti najveći teret borbi, vjerovatno bi mogao dobiti oba rata odjednom. No, kao što se moglo vidjeti, budući predsjednik možda neće biti voljan za to pa se postavlja pitanje šta to znači za zemlje u Evropi.