Jezivo otkriće

Prljava tajna izraelskog izvoza oružja: Testirano na Palestincima

Izraelska vojska objavila je 22. oktobra snimak svoje jedinice komandosa Maglan kako postavlja novi precizno navođeni minobacački projektil od 120 mm pod nazivom „Iron Sting“ protiv Hamasa u Gazi.

Proizvođač projektila sa sjedištem u Haifi, Elbit Systems, hvali se njegovim kvalitetom na svojoj internetskoj stranici od marta 2021, kada je integriran u izraelsku vojsku, piše AJB.

Benny Gantz, tadašnji izraelski ministar odbrane, sada dio ratnog kabineta premijera Benjamina Netanyahua, opisao je „Iron Sting“ kao “dizajniran za precizno gađanje ciljeva, kako na otvorenim terenima tako i u urbanim sredinama, istovremeno smanjujući mogućnost kolateralne štete i sprječavajući povrede neboraca“.

To je tvrdnja koju je ponovio Mark Regev, Netanyahuov bivši glasnogovornik, za ukupni pristup zemlje ratu protiv Gaze, u kojem, kako je rekao, Izrael “pokušava biti što je moguće više hirurški” precizan.

Ipak, više od mjesec nakon što je Izrael pokrenuo bombardiranje Gaze nakon iznenadnog napada Hamasa, u Pojasu koji je pod opsadom i na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno je najmanje 11.400 palestinskih civila. Više od 4.700 djece u Gazi je mrtvo. Borci Hamasa ubili su 1.200 ljudi u napadu 7. oktobra.

Izraelski razorni “hirurški” strojevi za ubijanje, testirani na Palestincima, imaju globalne korisnike, kažu analitičari.

Ostatak članka čitajte OVDJE.