turski predsjednik

Erdogan se obrušio na Izrael: To je teroristička država. Netanyahu mora reći ima li atomsku bombu

Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da je Izrael "teroristička država" koja čini ratne zločine i krši međunarodno pravo u Gazi, ponovivši pritom svoju tvrdnju da palestinska militantna grupa Hamas nije teroristička organizacija.

"Izrael primjenjuje strategiju potpunog uništenja ljudi u jednom gradu. Otvoreno kažem, Izrael je teroristička država", naveo je on.

Rekao je da je Hamas politička stranka koju su izabrali Palestinci.

"Bez obzira što to nekome smeta, nikada se ne ustručavamo kazati činjenicu da su članovi Hamasa pripadnici otpora koji pokušava zaštititi svoju domovinu i živote", istakao je.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, Reuters prenosi da je Erdogan pozvao i Benjamina Netanyahua da saopći da li je Izrael imao nuklearne bombe ili ne, dodajući da je izraelski lider završio svoju funkciju.

Erdogan je dodao da će Turska raditi na međunarodnoj sceni kako bi osigurala da izraelski doseljenici budu priznati kao teroristi.

"Pozvat ćemo telefonom lidere zemalja koje su bile uzdržane od glasanja o rezoluciji o Gazi, koju je Generalna skupština UN-a usvojila sa 121 glasom 'za'", rekao je Erdogan.

"Pružamo sve vrste vidljive i nevidljive humanitarne podrške Palestini na bilateralnoj osnovi, a nastavit ćemo raditi i na izolaciji Izraela na međunarodnoj sceni", istakao je dalje.

Turska je povukla diplomate iz Izraela nakon odgovora Izraela na napad Hamasa 7. oktobra.

Erdogan je najavio korake koji će obezbjediti procesuiranje izraelskih političkih i vojnih zvaničnika pred međunarodnim sudovima, zbog masakara nad nedužnim ljudima u Gazi

Izrael nikada nije otkrio u javnosti da li posjeduje nuklearno oružje, iako je ranije u ratu protiv Hamasa jedan mlađi ministar u Netanyahuovoj vladi izjavio da je bacanje nuklearnog oružja na pojas Gaze opcija.

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca boravi u srijedu u Kairu, gdje se sastaje s egipatskim kolegom Abdelom Ghaffarom kako bi razgovarali o opskrbi pomoći Gazi i transferu nekih pacijenata u Tursku.