znaju šta ih čeka

Nijemcima je zbog jedne stvari puna kapa ljudi sa Balkana. Odlučili riješiti goruće pitanje

Trenutno se vodi rasprava o tome treba li izbjeglicama, odnosno podnositeljima zahtjeva za azilom isplaćivati socijalnu pomoć

Nekoliko dana uoči kriznog sastanka premijera saveznih pokrajina i kancelara Olafa Scholza na temu izbjeglica i usred rasprave o tome kako smanjiti broj podnositelja zahtjeva za azilom, njemački mediji donose priču o ponovljenim zahtjevima za azilom građana zemalja zapadnog Balkana, piše Deutsche Welle.

Kako piše berlinski dnevnik Tagesspiegel, a prenosi više njemačkih medija, između ostalih i Suddeutsche Zeitung i Bild, još uvijek velik broj građana zemalja zapadnog Balkana - preciznije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije - u Njemačkoj redovno i više puta zaredom postavljaju zahtjev za političkim azilom iako je gotovo isključeno da će ti zahtjevi biti pozitivno riješeni.

Vraćaju se tokom jeseni

"Kod ponekih prezimena radnici u berlinskom centru za prihvat izbjeglica već znaju šta slijedi - nula izgleda na dodjelu azila, ali višemjesečno primanje socijalne pomoći nakon čega slijedi odbijanje zahtjeva. Sljedeće godine se ista priča ponavlja", piše Tagesspiegel pozivajući se na izvore u nekoliko saveznih pokrajina.

„Uglavnom na proljeće migranti se vraćaju u zemlje porijekla, provedu ljeto tamo i na jesen se vraćaju kako bi ponovno postavili zahtjev za azilom", piše njemački dnevnik.

To je moguće zbog njemačkog zakona za azilom koji ne ograničava broj postavljenih zahtjeva za azilom jednoj te istoj osobi.

Jer, kako se argumentira, od posljednjeg postavljenog i odbijenog zahtjeva se situacija možda po podnositelja promijenila i potrebno mu je pružiti novu priliku i ponovno razmotriti zahtjev.

"Imamo slučajeva gdje jedna te ista osoba i po sedam, osam puta postavi zahtjev", kaže jedna radnica prihvatnog centra.

Ponovljeni zahtjevi

Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) govori o 13.000 ponovljenih zahtjeva samo ove godine.

Ogromna većina podnositelja dolazi iz spomenutih zemalja zapadnog Balkana iako su ove zemlje još sredinom prošle decenije proglašene sigurnim.

To izglede za pozitivno rješavanje zahtjeva za azilom čini gotovo nemogućim.

Postotak pozitivno riješenih zahtjeva za azilom je ispod jedan posto.

„Kompletne porodice iz ovih zemalja godišnje sele između zemalja porijekla i smještaja za azilante u Njemačkoj", prenosi Tagesspiegel riječi radnice prihvatnog centra u saveznoj pokrajini Donja Saska.

Putovanje je moguće i zbog bezviznog režima koje građani ovih zemalja uživaju unutar Evropske unije.

Broj azilanata s Balkana je i dalje visok usprkos programima zapošljavanja za žitelje zapadnog Balkana kojeg je Njemačka uvela 2015. i koji omogućava relativno lako zapošljavanje u Njemačkoj.

Vodi se rasprava

Trenutno se vodi rasprava o tome treba li izbjeglicama, odnosno podnositeljima zahtjeva za azilom isplaćivati socijalnu pomoć.

Ova se pomoć kod nekih porodica s više djece lako može popeti na preko 2.000 eura mjesečno (u gotovini), ili im se trebaju izdavati bonovi za hranu ili ostale potrepštine.

Time bi se, kako smatra sve više političara, smanjila atraktivnost Njemačke za podnositelje zahtjeva za azilom.

Naredni problem predstavlja činjenica da ovi ponovljeni zahtjevi dodatno opterećuju službe za obradu zahtjeva koje su ionako zbog povećanog broja izbjeglica iz ostalih zemalja poput Turske, Sirije i Afganistana na rubu snaga.