sarajevo

Veliki odziv građana na Humanitarnom bazaru za pomoć narodu Palestine

Građani Sarajeva, predstavnici humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodnih humanitarnih organizacija u BiH, posjećuju Humanitarni bazar za narod Palestine koji je danas otvoren u Sarajevu. Dvodnevni bazar organizuju Udruženje civilnih žrtava rata "Svjetlost“ i Palestinska zajednica u BiH, a cilj je pomoći palestinskom narodu.

Kupovinom hrane koju su pripremili vrijedni članovi Udruženja, a koju donose i građani, prikuplja se potreban novac za građane Palestine.

Organizatori kažu da je to simbolična pomoć, ali da to rade u ime civilnih žrtava rata u BiH, onih koji su preživjeli genocid, etničko čišćenje, okupaciju i koji dobro znaju kako je biti bez osnovnih životnih resursa – hrane, vode, struje.

Predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata "Svjetlost“ Marisa Ahmetović kazala je da će pomoć koja će biti prikupljena biti upućena narodu Gaze kao znak podrške njihovoj borbi za opstanak.

"Mi kao mravi sakupljamo mrvice, a to što radimo možda je malo, ali to malo vjerujem da narodu Gaze znači puno", istakla je Ahmetović.

Solidarnost s narodom Palestine iskazala je i Fazila Bahtanović iz sela Kovanj kod Rogatice. Iako je civilna žrtva rata, bez noge, čula je za Humanitarni bazar te je čitavu noć kuhala i napravila 150 zvrkova pite.

Organizatori Humanitarnog bazara za narod Palestine očekuju dobar odziv građana i humanitarnih organizacija. Bazar će biti otvoren i sutra od 9 do 18 sati u ulici Sutjeska 24.

Palestinska zajednica u BiH ima humanitarni fond, te će novac prikupljen tokom Humanitarnog bazara biti proslijeđen narodu Palestine.