hamasova podzemna

Bjesni rat za tunele, stižu prva svjedočenja izraelskih vojnika iz Gaze

Izraelska informativna internetska stranica prenijela je svjedočenja vojnika okupatorske vojske koji se bore u Pojasu Gaze protiv boraca palestinskog otpora, u kojima spominju “rat za okna”, aludirajući time na mrežu tunela i način na koji je koriste borci palestinskih frakcija, prenosi AJB.

Vojni dopisnik internetske stranice Walla Amir Bohbot napisao je da se operacije otvaranja vatre na izraelske vojnike uglavnom pokreću iz “duge i razgranate mreže tunela unutar Pojasa Gaze“.

Naglašava da je “glavni izazov za vojsku taj da ih temeljno očisti i spriječi da kasnije dođe do iznenadnih napada tokom kopnenih manevara“.

U kontekstu kritika koje su iznesene na račun okupatorske vojske zbog sporog napredovanja hiljada vojnika, koji su od petka prodrli duboko u Pojas Gaze, gotovo je sigurno da izraelske snage na tom području vode “rat za tunelska okna“.

Hiljade šahtova vode do mreže tunela

Svjedočenja vojnika, koja prenosi Walla, pokazuju da se na području borbenih dejstava u Pojasu Gaze nalaze hiljade šahtova koji vode do razgranate mreže tunela, što pruža mogućnost borcima Islamskog pokreta otpora (Hamas) da se kreću kilometrima od jednog do drugog područja.

U skladu s tim, instrukcije koje je komandant Južne komande, general Yaron Finkelman, dao snagama bile su da se “temeljno očiste različite ćelije na terenu i unište ova okna, između ostalog koristeći sabotažu i razna inženjerijska sredstva”.

“Pri tome treba voditi računa o zaštiti snaga kako bi se spriječio ulazak Hamasovih boraca na teren.”

Prema svjedočenjima do kojih je došla stranica Walla, većina boraca Hamasa na koje su naišle izraelske snage pucali su kada izađu iz ovih otvora.

“Hamasovi borci izlaze iz okna, ispaljuju protivtenkovsku raketu ili otvaraju vatru, zatim se vraćaju u okno, zatvaraju željezni poklopac i nestaju. Ova okna se nalaze na velikom području, a dizajnirana su za izvođenje napada na nas i odgađanje manevara.“

Walla je također saznao da je, osim ovih napada, bilo i izoliranih slučajeva sukoba na manjoj udaljenosti, dok su snage izraelske vojske iznenadile Hamas u blizini naseljenih područja.

Dronovi prenose preciznu sliku sa terena

Okupatorska vojska koristi veliki broj dronova raznih veličina kako bi pružila što širu i precizniju sliku terena, koja se šalje u prednje komandne prostorije brigada u Izraelu, kao i u “komandni štab“ u HaKeriji u Tel Avivu, što pruža mogućnost za razumijevanje bojnog polja i brzu reakciju na bilo koji događaj, navodi Walla.

Dodaje da je izraelska vojska bila u stanju nametnuti snažnu kontrolu nad područjem u koje je prodrla.

Kao dokaz za to, snage iz tih područja prijavile su ulazak logističke opreme, hrane, vode i municije na zahtjev komandanata.

Obično je snagama trebalo najmanje 72 sata da se snalaze s početnom opremom, ali pošto su komandanti bili u mogućnosti osigurati to područje, bilo je moguće uvesti kamione duboko na palestinsku teritoriju, piše izraelski portal.