presječene komonikacije

Još je teško procijeniti šta se sinoć dešavalo: ‘Palestinci su poklani u totalnom mraku. Svijet ništa nije mogao vidjeti’

Portparol IDF-a Daniel Hagari na konferenciji za novinare govorio je danas o detaljima 'proširene kopnene operacije u Gazi".

Njegove snage su preko noći ušle u sjevernu Gazu i ostale "na terenu", kaže on.

"IDF nastavlja sa značajnim napadima iz vazduha i mora", kaže portparol.

Znamo da je Izrael bombardovao Gazu iz vazduha preko noći - a Hamas je rekao da se sukobljava sa izraelskim trupama u dva grada u blizini granice.

Komandanti Hamasa ubijeni su sinoć, uključujući i jednog načelnika mornarice, kaže gospodin Hagari.

"Njihovo ubijanje je značajna faza napretka u borbi i znači da ćemo se boriti protiv slabijeg neprijatelja."

Rekao je da će IDF nastaviti da otkriva kako Hamas "koristi i eksploatiše civilno stanovništvo Gaze".

Za one koji su putovali na jug, humanitarna pomoć će se povećati, kaže on.

"Ući će još kamiona koji će prevoziti hranu, lijekove i vodu. Bilo ko u tom području, koje je sigurno i zaštićeno područje, primit će ih."

IDF je također napao infrastrukturu Hezbolaha preko noći, kaže on.

S druge strane, predsjedik Britanskog palestinskog komiteta, kauao je da je presijecanje komunikacija u Gazi omogućilo Izraelu da "nastavi da čini zločine, a da svijet ne može vidjeti šta se dešava".

"Palestinci su poklani u mraku", rekla je Aimee Shalan, nakon što je bombaški napad uništio internet i komunikacije teritorije.

Iz Gaze dolazi malo informacija zbog nestanka struje, a Sky News ne može potvrditi ove tvrdnje.

Nastavila je: "Izraelske trupe ulaze mobilizirane uvjerenjem da dolaze da se obračunaju sa ljudskim životinjama. Dakle, ovo nije vrijeme za delikatan, diplomatski čin balansiranja."

Shalan je dodala: "Jedina stvar koja može spriječiti nastavak genocida u Gazi je da zemlje poput Velike Britanije prestanu davati oružje i drugu vojnu podršku Izraelu, da prestanu podržavati masovno ubijanje i kolektivno kažnjavanje Palestinaca, te da se zalažu za potpuni i trenutni prekid vatre."