kopneni prodor

Izrael “proširuje operaciju”, Hamas kaže da se vode sukobi u sjevernoj Gazi

Stvari su se intenzivirale u ratu Izraela protiv Palestinaca, brutalnim granatiranjem Gaze, ali i najavom kopnene ofanzive izraelskih trupa na ovu palestinsku enklavu.

Izrael je objavio da njegove kopnene snage "večeras proširuju operacije" - dok je pojas Gaze potresen velikim eksplozijama.

Kopneni prodor

No, vojno krilo Hamasa, brigade Al Qassam, potvrdila je da se suočava s kopnenim prodorom izraelske vojske u sjeverni dio Pojasa Gaze. Također su naveli da gađaju dva južna izraelska grada intenzivnim granatiranjem.

Trenutno se ne može doći do ljudi u Gazi, nakon što su komunikacijske mreže pale otprilike u vrijeme kad se bombardiranje pojačalo, prenosdi BBC.

Portparol izraelske vojske ponovo je upozorio ljude u gradu Gazi da se presele na jug radi svoje sigurnosti.

Dodao je da Izrael "neće dopustiti terorističke aktivnosti iz bolnica" nakon što je ranije tvrdio da Hamas koristi bolnice u Gazi da zaštiti svoje komandne centre. To je optužba koju je Hamas odbacio.

U saopćenju Hamasa navodi se da se okršaji odvijaju na terenu u blizini Beit Hanouna u sjevernoj Gazi i Bureija u centru. Nisu dali dodatne pojedinosti o tome u kakvom su obliku sukobi bili.

Intenzivni napadi

BBC ne može potvrditi ove Hamasove tvrdnje, a dok je Izrael ranije večeras rekao da intenzivira svoje napade na Gazu, nije objavio nikakve detalje o tome što uključuje "proširenje" njegove kopnene operacije.

Visoki zvaničnik administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena dao je nešto više detalja o tome kako Bijela kuća reagira na eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je predsjednika Bidena jutros izvijestio njegov tim za nacionalnu sigurnost.

"Očito pratimo ovo vrlo, vrlo pažljivo i ostat ćemo u kontaktu, naravno, s našim izraelskim kolegama", rekao je on.