gaza pod opsadom

Hamasovi tuneli – najveći problem za kopnenu ofanzivu Izraela nalazi se pod zemljom

Jedan od najvećih izazova očekivane kopnene ofanzive na području Pojasa Gaze nalazi se ispod površine – to je sistem tunela militantnog Hamasa.

Organizacija koju su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje proglasile terorističkom, pod svojom kontrolom ima, kako se pretpostavlja, najdužu mrežu tunela u svijetu.

Tako velikom mrežom raspolaže, kako se tvrdi, samo Sjeverna Koreja.

Stotine kilometara

S obzirom na činjenicu da je mreža tunela na području Pojasa Gaze duga nekoliko stotina kilometara, izazov s kojim se suočava izraelska vojska je jedinstven, to je prije nekoliko dana u jednom članku napisao John Spencer iz američke vojne akademije West Point, prenosi DW:

"Podzemni kompleks koji se širi Pojasom Gaze je problem prepun podmuklih zamki. Za to ne postoji savršeno rješenje."

Mreža tunela se, kako se može pročitati u nekim izvještajima i procjenama, sastoji od 1.300 pojedinačnih tunela ukupne dužine od oko 500 kilometara.

Neki tuneli se nalaze na dubini i do 70 metara ispod površine. Većina tunela je, kako se piše, visoka oko dva metra, te široka dva metra.

Stručnjaci pretpostavljaju da se u tim tunelima, između ostaloga, nalazi i oko 200 talaca koje je Hamas oteo toekom terorističkog napada na Izrael 7. oktobra.

Skladište oružja i hrane

Tuneli služe ponajprije kao skladišta oružja, hrane i vode, osim toga tamo se nalaze generatori, gorivo i druga oprema. Stručnjaci pretpostavljaju da se u podzemlju skriva i jedan dio Hamasovog vodstva.

Tuneli bi, kako se smatra, mogli dodatno otežati ionako kompleksna borbena djelovanja u gusto naseljenom području Pojasu Gaze, nad kojim izraelske snage u posljednje dvije sedmice, od Hamasovog napada, izvode osvetnička bombardiranja.

"Tuneli omogućavaju borcima da se kreću sigurno i slobodno između raznih borbenih pozicija. Tako oni neutraliziraju izraelsku prednost po pitanju oružja, taktike, tehnologije i organizacije“, piše Spencer.

Podzemni tuneli izvorno su korišteni kao instrument za zaobilaženje blokade između Pojasa Gaze i Egipta, a kasnije i Pojasa Gaze i Izraela – kako bi se preko njega švercala roba.

Zbog pojačanih izraelskih ulaganja u sisteme nadzora uz pomoć dronova i drugih elektronskih špijunskih uređaja Hamas je investirao sve više novca u širenje mreže tunela.

Izraelska vojska je tek tokom vojne operacije u Gazi 2014. otkrila stvarne dimenzije Hamasove mreže tunela.

Nakon toga je izraelska vlada instalirala podzemne blokade uzduž granice s Pojasom Gaze.

Tako se trebalo spriječiti prelazak Hamasa na izraelsku stranu. Nije jednostavno lokalizirati tunele.

Razne mogućnosti

No, postoje razne mogućnosti kako ih se može “nanjušiti”. Primjerice uz pomoć radara i drugih tehnoloških sistema poput termičkih ili akustičnih signala.

U prošlosti su se obično za “čišćenje” tunela uglavnom koristili suzavac ili hemijska sredstva, kako u svojoj knjizi „Underground Warfare“ piše Daphne Richemond-Barak, jedna od vodećih svjetskih stručnjakinja na ovom području.

Međutim, te metode bi se danas vjerovatno smatrale ilegalnima, tvrdi autorica.

Osim toga je moguće i bombardirati tunele. Izrael raspolaže takozvanim “Bunker Buster“ bombama, koje se probijaju duboko u pod zemlju.

No, Pojas Gaze je jedno od najgušće naseljenih područja svijeta, područje koje s jedne strane blokira Izrael, a s druge (uglavnom) i Egipat, dugo oko 40 kilometara, a široko između šest i 14 kilometara, na kojem živi oko 2,2 miliona stanovnika.

Teško i za precizne bombe

Čak i kada bi vojska Izraela znala gdje se tuneli nalaze, bombardiranje bi bilo ekstremno komplicirano zbog specifičnih karakteristika Pojasa Gaze – možda čak i nemoguće.

Izrael je, osim toga, već koristio takozvane precizne bombe, kako bi neke tunele tako zatvorio ili učinio neprohodnima, tvrdi Rand Corporation.

Ipak, dodaje se kako korištenje tih bombi nije imalo baš u potpunosti očekivani učinak. Dodatni izazov za izraelske snage je činjenica da vođenje borbi u tunelima nije jednostavno.

Ispod površine je uglavnom mračno i hladno, zvukovi su, recimo od oružja kojeg se koristi, puno glasniji nego na površini. Osim toga, zbog korištenja oružja se diže znatna količina prašine.

Moguće je osim toga da se po tunelima “posije” i brojne eksplozivne klopke za suparničku stranu.