Šokantno otkriće

Naučnici zabrinuti zbog čudne pojave koja se događa Zemlji: Pronašli su ogromno curenje

To znači da bi Zemljina jezgra mogla curiti u ovu materiju, što je nešto što nikada prije nije viđeno

Nuačnici su došli do šokantnog otkrića koje je otvorilo neka zabrinjavajuća pitanja o svijetu u kojem živimo.

Nastavljeni su napori da se istraži Zemlja i njezin opći sastav kako bi se saznalo više o tome kako su svemir i ovaj planet nastali, ali nova je materija otkrila nešto što je naučnike zbunilo. Nakon što su testovi na drevnoj lavi otkrili da bi mogla postojati šansa da Zemljina jezgra curi, istraživači i geokemičari objavili su svoja otkrića u naučnom časopisu Nature.

Sve je počelo kada su istraživanja 62 miliona godina stare lave koja još uvijek teče na otoku Baffin u kanadskom arktičkom arhipelagu otkrila da ima čudnu količinu helija-3, koji je izotop brzine povezan s unutrašnjosti naše planete.

To znači da bi Zemljina jezgra mogla curiti u ovu materiju, što je nešto što nikada prije nije viđeno. To je zato što se smatralo da je jezgra bila geohemijski izolirana od vanjskih slojeva, što znači da nisu mogli 'iscuriti' jedan u drugi.

Studiju koja je promijenila ovu percepciju proveli su geohemičari s Okeanografskog instituta Woods Hole i Kalifornijskog tehnološkog instituta, a njihovo otkriće izazvalo je raskol naučnoj zajednici. Naučnici koji su željeli znati više, nastavili su prikupljati očitanja iz povijesnih drevnih tokova lave Baffin Islanda i ono što su otkrili bilo je značajno.

Lava je pokazala najveće omjere helija-3, helija-4 i trećeg izotopa ikada pronađenog u zemaljskim vulkanskim stijenama. Pronalaženje traga helija-3 nije mali podvig, prema istraživačkom timu. To je zato što je ovaj element vrlo rijedak jer ne postoji dugo nakon što ispliva na površinu.

Kada se helij-3 digne, ubrzo odlazi u atmosferu i svemir, tako da, ako se sada nađe na površini, vjerovatno je izašao iz jezgre. Geohemičar s Okeanografskog instituta Woods Hole, Forrest Horton objasnio je za VICE: “Znamo vrlo malo o Zemljinoj jezgri, osim da postoji. Zbog toga je proučavanje jezgre i intrigantno i frustrirajuće.”

"Tradicionalno se pretpostavljalo da su jezgra i vanjski slojevi naše planete (plašt i kora) geohemijski izolirani (tj. materijal se ne prenosi naprijed-natrag). Naučnici sve više osporavaju ovu ideju."

Ali 'uzbudljiva' otkrića sugeriraju da Zemljina jezgra i unutrašnji slojevi sadrže puno više informacija nego što se prije mislilo. Ipak, Horton vjeruje da je istraživanje daleko od završetka i da je ono što je njegov tim pronašao stvorilo potpuno novu dinamiku.