Dramatično u Gazi

Ljekari su prisiljeni donositi užasne odluke, 50.000 trudnica proživljava noćnu moru, a Netanyahu izrekao novu prijetnju

Razmislite o novorođenčadi u inkubatoru ili osobama koje su na mehaničkim respiratorima ili trudnicama s komplikacijama, kažu iz WHO

Zdravstveni radnici u Gazi moraju donositi "strašne odluke" o tome kome pomoći zbog ograničenih resursa, rekao je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tarik Jašarević rekao je za Sky News da je "očajnički zabrinut" zbog situacije u Gazi, posebno na sjevernom dijelu Pojasa. Rekao je da se u 22 bolnice u Gazi nalazi više od 200 pacijenata, dodajući da je WHO zatražio od Izraela da preispita svoju naredbu o evakuaciji cijelog sjevernog dijela Gaze, u kojem živi više od milion ljudi.

"Pacijenti se ne mogu pomicati bez ugrožavanja života", rekao je i dodao: “Razmislite o novorođenčadi u inkubatoru ili osobama koje su na mehaničkim respiratorima ili trudnicama s komplikacijama".

"Stvarno je teško tražiti od zdravstvenih radnika da izlože svoje pacijente riziku premještanjem. Ljekari se trenutno suočavaju s teškim izborima", rekao je Jašarević dodavši da treba omogućiti pristup Gazi kako bi se dopremile medicinske potrepštine tamošnjim civilima.

"Ponekad službenici hitne pomoći moraju donositi strašne odluke o tome kome pomoći, a koga ostaviti", ustvrdio je pa dodao: "I sami zdravstveni radnici izlažu svoje živote opasnosti."

U Gazi je 50.000 trudnica koje proživljavaju "noćnu moru" jer je zdravstveni sustav te enklave na rubu kolapsa, upozorio je predstavnik Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) za državu Palestinu Dominic Allen. Dodao je da oko 5.000 od 50.000 trudnica očekuje porod u idućem mjesecu, a neke od njih mogle bi se suočiti s komplikacijama.

"Zamislite da prolazite kroz taj proces u svom zadnjem tromjesečju, s mogućim komplikacijama, bez odjeće, bez higijene, potpore, i niste sigurni što će sljedeći dan, sljedeći sat, sljedeća minuta donijeti za vas i vaše nerođeno dijete", rekao je Allen.

U isto vrijeme izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da se zemlja sprema srušiti Hamas u Gazi. Kazao je to tokom sastanka održanog u vojnom štabu u Tel Avivu. Ministri su stajali i odali minutu šutnje u znak sjećanja na oko 1300 Izraelaca ubijenih od Hamasovog napada prošlog vikenda.

"Hamas je mislio da ćemo biti srušeni. Mi smo ti koji ćemo srušiti Hamas", poručio je Netanyahu.