Vijesti

Svi se pitaju šta se dešava s Milanovićem. Hrvatski mediji ga razgulili: Svi se češu tamo gdje ih svrbi, ali niko kao Zoki

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović posljednih sedmica izaziva jako punu pažnje. Nažalost, ne super izjavama i postupcima, nego bahatošću, bezobrazlukom, uvredama...

Poznato je da je većina u BiH tokom predsjedničkih izbora u susjeda nam, navijala za njega, što se činilo kao realno i razumno s obzirom na to da su glavni protukandidati bili Kolinda Grabar Kitarović, koja je gafovima i desničarskim, radiklanim izajavama izazivala bijest u BiH te još desniji i radikalniji Miroslav Škoro.

Gaf za gafom

U tom društvu vrlo su brzo zaboravljene njegove izjave koje je radnije davao o našoj državi, pa s toga ove nove ne bri trebale iznenaditi nikoga.

Čim je Milanović sjao u predsjedničku fotelju i s novom titulom otišao u prvu posjetu Crnoj Gori, krenulo je. Milanović je lupetao o trećem entitetu, kao da se on podrazumjeva i da već postoji. Kasnije je govorio da je to bio Gaf u pitanju. Sličnih i čudnih izjava imao je Milanović i tokom kampanje.

No, možda najpoznatije su one od prije nekoliko godina.

Tad su hrvatski mediji objavili tajne snimke na kojima Milanović razgovara o BiH. On je razgovarao o s udruženjima boraca Hrvatske pa se opustio i rekao očigledno šta zaista misli.

"Ja vas upozoravam, ovo u Bosni i Hercegovini je možda još opasnije. To je, kako bi netko od branitelja rekao sranje, big shit", rekao je Milanović.

Govorio je i o šestorci, koja je vodila tzv. Herceg Bosnu, kojima se sudilo u Hagu.

"Nadam se da će ova šestorica naših generala i zapovjednika iz Bosne i Hercegovine, koji su sada u Haagu... iskreno nisam optimist, ali neke stvari govore da bi mogla otpasti ta optužnica vezana uz zločinački pothvat prema Bosni i Hercegovini, što je za Hrvatsku važno. Naravno, ljudske sudbine ostaju ljudske sudbine i ti ljudi bi mogli završiti u zatvoru... Hrvatska će biti sačuvana, a oni će, bojim se, dobiti neku kaznu", dodao je Milanović.

U nastavku je konstatirao kako "Bosna i Hercegovina nije država", na što jedan od sugovornika primjećuje: "Tamo nemaš s kim šta razgovarati".

"Ja bih, da se mene pita, a vjerojatno neki od vas imate porijeklo i rodbinu u BiH... ja bih je ugurao u Europsku uniju preko reda, kroz prste. To je obezdržavljeno, tamo nema reda, nema poretka. Imamo posla s negativcima. To su negativci, to nisu dragi i topli ljudi", zaključio je Milanović.

I izjave koje je davao protekli dana na tom su fonu. Upozoravao je Milanović da ovo u BiH neće dobro završiti, prijetio da bi hrvatski odgovor mogao biti i bezobrazan... itd.

No, ne ispoljava Milanović svoju bahatost i bezobrazluk samo prema BiH.

Njegovom ponašanju čude se i novinari u Hrvatskoj. Milanović je pomalo nervozan i stisnut od strane novinara za afere, kao što je afera Janaf.

Milanović se muči sa sve većom razvalinom

Kolumnista Jutarnjeg lista Nino Đula, objavio je sjajan tekst u kojem secira Milanovića i njegovo ponašanje.

"Svako se češe gdje ga svrbi, ali ipak rijetki to čine toliko ekstatično i naturalistički kao Zoran Milanović. Od predsjednika svih građana (u teoriji) do predsjednika pretežno onih građana koji se najviše rajcaju na psovke, pogrde, uvrede, diskvalifikacije, sarkazam i cipelarenje (u praksi), Milanović je potrošio dvije sedmice u nekontroliranom čohanju svoga "aferom Janaf" osutoga državničkog korpusa, i to uživo pred kamerama i mikrofonima, toliko mahnito da su s njega poput velikih suhih krasta u izravnom prijenosu otpadali baš svi njegovi potencijalni ili logični saveznici", piše Đula.

Potom nastavku, piše:

"U stvarnosti, Milanović se muči sa sve većom razvalinom između projicirane, smišljene, plaćene slike o njemu kao "političaru s karakterom koji nikome nije dužan i svima će sve reći" i sasvim oprečne slike o čovjeku s tajnama koji duguje barem za par besplatnih ručkova po podrumima u kojima se možda ugovarala pljačka javnog novca i koji će sve sasuti "babama" i žabama, ali će i te kako zaštititi i poštedjeti muškarčine s kojima je objedovao.

Iako gubi kontrolu, predsjednika naravno ne napušta inteligencija: on vrlo lukavo i podlo potencira polarizaciju u društvu jer zna da će kritike na svoj račun na taj način najlakše obezvređivati i odbacivati kao politikantstvo i stranačko opredjeljivanje. U stilu: napadaju ga jer su za Plenkovića. Nije se samo Milanovićev balon kroz povijest održavao upravo na takvoj misaonoj redukciji i zaglupljivanju".

"Osim što nam dakle bez nelagode u punini prikazuje svu turobnost svoga neuravnoteženog predsjedničkog karaktera, Milanović hrabro, ali možda ipak malo neoprezno, ide i korak dalje u razotkrivanju. Ono najgore što smo mogli čuti od predsjednika ustvari je njegovo poimanje osobnog i društvenog uspjeha i njegova ljestvica vrijednosti. Od toga se možemo doslovno smrznuti. Za hrvatskog predsjednika niste uspješni ni ostvareni ako ste se desetljećima posvetili ženskim pravima, ako ste predavali filozofiju na fakultetu, ako sa 36 godina nemate četiri milijuna kuna u stanu, ako ste radili kao informatičar u privatnoj banci, ako vozite neki automobil srednje klase ili ako živite u stanu od 50 kvadrata", piše Jutarnji.

Njegovo ponašanje komentirao je Telegram.

"Predsjedniku Republike, dakle, ni izdaleka ne pada na pamet da stisne kočnicu, kao da mu nimalo ne smeta što su njegovi nastupi postali glavna medijska zabava ovog tjedna i što je sve ono za što se, kako sam tvrdi, zalaže – palo u potpuno drugi plan", piše Telegram.

Dakle, očigledno je da s popularnim Zokijem nema problem samo BiH već i država na čijem je čelu.