'Vrijeme je za rat'

Prvi put se oglasio šef izraelske vojske: Gaza više nikad neće biti ista. Demontirat ćemo je

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant izvijestio je putem videoveze svoje kolege iz NATO-a, koji su se okupili na dvodnevnom sastanku u Briselu, o situaciji u svojoj zemlji. U svom obraćanju Gallant je opisao scene koje je zatekao u pogođenim zajednicama nakon napada. Izraelski ministar također je ministrima odbrane NATO-a pustio video zločina koje je Hamas počinio u Izraelu, rekli su izvori iz NATO-a.

"Teško smo pogođeni. Ipak, da ne bi bilo zabune, 2023. nije 1943. Isti smo Jevreji, ali imamo različite sposobnosti. Država Izrael je snažna, mi smo ujedinjeni i moćni", rekao je.

Izraelska vojska 'uništit će Hamas, a mi ćemo uloviti svakog čovjeka koji ima krvi naše djece na rukama', rekao je Gallant ministrima.

"Bit će to dug i težak rat, ali mi ćemo pobijediti", rekao je.

Istovremeno, u prvoj izjavi od izbijanja rata u subotu, načelnik štaba IDF-a Herzl Halevi rekao je da je 'IDF odgovoran za sigurnost države i njenih građana, a u subotu ujutro, u pograničnim zajednicama Gaze, nismo ispunili taj zadatak. Mi ćemo učiti, istraživati, ali sada je vrijeme za rat.'

"Gaza više nikada neće biti ista", rekao je i dodao: "Doći će trenutak kad će se oni koji vode Gazu suočiti s teškim posljedicama - mi ćemo je demontirati. Oni koji tamo ostanu trebaju shvatiti da se takve akcije ne poduzimaju protiv države Izrael. Trebat će vremena i strpljenja."

Govoreći iz baze u blizini granice s Gazom, Halevi je izrazio sućut ožalošćenim porodicama i rekao: 'Cijena rata je visoka i teška. Učinit ćemo sve da zarobljenike vratimo kući.'