Haos na granici

Palestinci buldožerom razvaljuju ogradu na granici i upadaju u Izrael

Na društvenim mrežama širi se i snimka navodnog upada Palestinaca na teritorij Izraela. Na snimci se vidi ograda koju razvaljuje buldožer. Snimku nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Iznenadni Hamasov napad na Izrael kolosalan je propust izraelskih obavještajnih službi, objavio je u subotu BBC-jev stručnjak za sigurnost Frank Gardner. Izrael ima jednu od najrasprostranjenijih i najsofisticiranijih obavještajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaću tako i vanjsku.

Ima doušnike infiltrirane u militantne skupine ne samo na palestinskim teritorijima nego i u Libanonu, Siriji i drugdje. U prošlosti su bili u mogućnosti ubiti vođe militanata preciznim napadima bespilotnim letjelicama ili čak mobilnim telefonima s eksplozivom.

Međutim, ovim Hamasovim napadom na kraju jevrejskog praznika čini se da je Izrael uhvaćen na spavanju. Militanti su izgleda uspjeli isplanirati i pokrenuti pažljivo koordinirani napad na Izrael u potpunoj tajnosti. Da će Izrael uzvratiti velikom silom, nema nikakve sumnje. Ali Izraelci će se sada pitati zašto njihovi špijuni nisu znali da se ovo sprema i upozorili zemlju na to, zaključuje BBC.