cure detalji operacije

Kako se Hamas infiltrirao u Izrael: Ušli su paraglajderima i čamcima, ovo dosad nije viđeno

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat nakon subotnjeg masovnog napada na Izrael iz palestinskog Pojasa Gaze, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije. Islamistički pokret Hamas izveo je najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

"Određeni broj terorista infiltrirao se na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze", rekla je vojska u saopćenju, dodajući da je stanovnicima područja oko Pojasa Gaze rečeno da ostanu u svojim domovima. Napadači su, kaže vojska, došli putem kopna, zraka i mora.

Izraelska vojska je rekla da je jutros iz Gaze ispaljeno oko 2.500 raketa - što je u suprotnosti s tvrdnjama Hamasa da je ispaljeno preko 5000. Glasnogovornik je također potvrdio izvještaje da je Hamas koristio paraglajdere, čamce i ušao pješice kako bi doveo svoje borce u Izrael. Glasnogovornik je također potvrdio da će "hiljade" rezervista biti pozvano u narednim satima i rekao da "naravno ima žrtava". Glasnogovornik je dodao da se vojska trenutno bori u Erezu i bazi Zikim.

Izraelski mediji izvijestili su da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u gradu Sderotu, u južnom Izraelu, a snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju sukobe na gradskim ulicama, kao i naoružane muškarce u džipovima.

Palestinski mediji također su izvijestili da su brojne Izraelce zarobili borci, a Hamasovi mediji su objavili video snimku na kojoj se očito vidi uništeni izraelski tenk.

Hamas tvrdi da je preuzeo kontrolu nad graničnim prelazom Kerem Abu Salim.