egzodus iz karabaha

Armenski ambasador o pohvalama Aliyevu: Ne vjerujem da bi Dodik bio zadovoljan kad bi se nešto slično desilo RS

Nisam mogao da povjerujem u ovu izjavu, misleći da je vijest lažna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je uputio pismo predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu nakon sukoba u regiji Karabaha, naseljene večinski armenskim stanovništvom.

Sadaje uslijedila reakcija Ašota Ovakimjana, ambasadora Armenije u Srbiji i Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u češkom Pragu), prenosi Danas.

"Poštovani gospodine uredniče,

Sa velikim čuđenjem pročitao sam u vašem listu vijest da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio pismo predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu sa izrazima poštovanja za posljednju akciju koja je izazvala egzodus armenskog naroda, navodeći da je rješavanje konflikta u Nagorno-Karabahu bilo moguće "zahvaljujući njegovoj mudrosti i hrabrosti“.

Nisam mogao da povjerujem u ovu izjavu, misleći da je vijest lažna ili neka neslana šala, ali pošto su je svi mediji u Srbiji i Republici Srpskoj objavili, pretpostavljam da je, nažalost, istina. Zbog ove izjave izražavam duboko žaljenje i zgražavanje.

Skoro potpuno etničko čišćenje armenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, s teritorija koje su Armeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsjednika Republike Srpske.

Ne vjerujem da bi predsjednik Dodik bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim „mudrim i hrabrim“ liderima, kad bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici Srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima", napisao je Ovakimjan.