Šta je ovo?

Naučnici otkrili da misterioznih ‘vilinskih krugova’ ima više na Zemlji nego što se mislilo. Jezivo je što nemaju pojma šta je ovo

Okrugli diskovi poznati kao "vilinski krugovi" izgledaju kao nizovi tačkica koje se mogu širiti kilometrima po zemlji. Misteriozno poreklo ovog fenomena decenijama je intrigiralo naučnike - i možda je mnogo raširenije nego što se mislilo.

Vilinski krugovi su ranije bili primjećeni samo u sušnim zemljama pustinje Namib u južnoj Africi i zaleđu Zapadne Australije. No, nova studija koristila je umjetnu inteligenciju za identifikaciju vegetacijskih obrazaca koji nalikuju vilinskim krugovima na stotinama novih lokacija u 15 zemalja na tri kontinenta. Ovo bi moglo pomoći naučnicima da razumiju vilinske krugove i njihovo formiranje na globalnoj razini.

Za novo istraživanje, objavljeno u ponedjeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, istraživači su analizirali skupove podataka koji sadrže satelitske slike visoke rezolucije sušnih područja ili sušnih ekosistema sa oskudnim padavinama iz cijelog svijeta. Potraga za obrascima koji liče na vilinske krugove koristila je neuronsku mrežu - vrstu AI koja obrađuje informacije na način sličan onom u mozgu.

"Upotreba modela zasnovanih na umjetnoj inteligenciji na satelitskim snimcima je prvi put da je učinjeno u velikim razmjerima kako bi se otkrili uzorci poput vilinskih krugova", rekao je glavni autor studije dr. Emilio Guirado, naučnik podataka s Multidisciplinarnog instituta za okoliš Studije na Univerzitetu Alicante u Španiji za CNN.

Prvo, autori studije obučili su neuronsku mrežu da prepoznaje vilinske krugove unosom više od 15.000 satelitskih snimaka snimljenih u Namibiji i Australiji. Polovina slika prikazivala je vilinske krugove, a polovina ne. Naučnici su zatim 'nahranili' svoju vještačku inteligenciju skupom podataka sa satelitskim prikazima skoro 575.000 parcela širom svijeta, od kojih svaka mjeri oko 2,5 hektara. Neuronska mreža je skenirala vegetaciju na tim slikama i identificirala ponavljajuće kružne obrasce koji su nalikovali uzorcima poznatih vilinskih krugova, procjenjujući veličinu i oblike krugova, kao i njihovu lokaciju, gustinu uzoraka i distribuciju.

Rezultat ove analize je tada zahtijevao ljudski pregled, rekao je Guirado. “Morali smo ručno odbaciti neke vještačke i prirodne strukture koje nisu bili vilinski krugovi na osnovu foto-interpretacije i konteksta područja”, objasnio je.

Rezultati su pokazali 263 sušne lokacije na kojima su postojali kružni uzorci slični vilinskim krugovima u Namibiji i Australiji. Ove sušne tačke bile su raspoređene po Africi (Sahel, Zapadna Sahara i Rog Afrike), a takođe su bile grupisane na Madagaskaru i Srednjem zapadu Azije, kao i u centralnoj i jugozapadnoj Australiji.

Vilinski krugovi nisu jedini prirodni fenomen koji može proizvesti okrugle, ponavljajuće tačke u pejzažu. Jedan od faktora koji izdvaja vilinske krugove od ostalih vrsta vegetacijskih praznina je snažno uređen obrazac između krugova, rekao je dr. Stephan Getzin, istraživač na odjelu za modeliranje ekosistema na Univerzitetu Getingen u Njemačkoj.

Getzin i kolege objavili su dokument iz novembra 2021. koji definira vilinske krugove i ono što ih je učinilo jedinstvenim, naglašavajući detalje cjelokupne strukture uzorka, rekao je za CNN. A prema Getzinu, koji nije bio uključen u najnoviju studiju, novootkriveni obrasci nisu uspješni.

„Vilinski krugovi su definisani činjenicom da imaju, u principu, sposobnost da formiraju 'prostorno periodični' obrazac," koji je "značajno uređeniji" od drugih obrazaca - i nijedan od obrazaca u anketi ne jasno pokazuje tu visoku liniju, rekao je Getzin.

Ali u stvari, ne postoji univerzalno prihvaćena definicija vilinskih krugova, rekao je Guirado. On i njegovi koautori identificirali su potencijalne vilinske krugove - mjereći veličinu i oblik pojedinačnih krugova, kao i obrasce koje su zajedno formirali - pozivajući se na smjernice uspostavljene u više objavljenih studija.

Od novih lokacija koje su identificirane, neke su prošle s dr. Fionom Walsh, koja je kao dio međunarodnog tima istraživala vilinske krugove u australijskoj divljini. "Čini se da je distribucija uzoraka u Australiji u skladu s nekim od onoga što smo prethodno izvijestili", rekao je Walsh, etnoekolog sa Univerziteta Zapadne Australije. Walsh nije bio uključen u novo istraživanje.

Autori studije su također prikupili podatke o okolišu gdje su uočeni krugovi, prikupljajući dokaze koji bi mogli nagovijestiti šta uzrokuje njihovo formiranje. Istraživači su utvrdili da se obrasci nalik vilinskim krugovima najvjerovatnije javljaju na vrlo suhim, pjeskovitim tlima koja su bila visoko alkalna i sa niskim sadržajem dušika. Naučnici su takođe otkrili da obrasci nalik vilinskim krugovima pomažu stabilizaciji ekosistema, povećavajući otpornost područja na poremećaje kao što su poplave ili ekstremne suše.

Ali pitanje "Šta oblikuje vilinske krugove?" je složen, a faktori koji stvaraju vilinske krugove mogu se razlikovati od lokacije do lokacije, izvijestili su autori studije. Getzin je ranije napisao da su određeni klimatski uvjeti, zajedno sa samoorganizacijom u biljkama, generirali vilinske krugove u Namibiji, i dok insekti poput termita iskorištavaju prednosti suhih područja, njihove aktivnosti ne proizvode direktno obrasce, rekao je u e-poruci .

Walsh je, međutim, rekao da su australski vilinski krugovi neraskidivo povezani s aktivnostima termita. Istraživanje njihovog tima, provedeno u bliskoj saradnji sa domorodačkim narodima, utvrdilo je da su u Zapadnoj Australiji i na sjevernom teritoriju termiti svojstveni funkcionisanju vilinskih krugova, nazvanih "linyji" na jeziku Manyjilyjarra, i "mingkirri" na jeziku Warlpiri. , rekla je za CNN u mejlu.

"Aboridžini su ilustrovali ove obrasce barem od 1980-ih i rekli da su za njih znali generacijama, vjerovatno milenijumima ranije", rekao je Walsh.

“U Australiji termiti ne igraju samo ulogu”, dodala je. „Oni su primarni mehanizam i tumačenja se moraju usredsrediti na dinamiku termit-trava-tlo-voda.”

Na mnoga pitanja o vilinskim krugovima tek treba odgovoriti, a autori nove studije optimisti su da će njihov globalni atlas otvoriti novo poglavlje u proučavanju ovih neobičnih neplodnih mjesta.

"Nadamo se da informacije koje objavljujemo u radu mogu naučnicima širom svijeta pružiti nova područja istraživanja koja će riješiti nove zagonetke u formiranju obrazaca vilinskih krugova", rekao je Guirado.