detaljna analiza

Šta se tačno dešava na Krimu? Ukrajinci čiste put, na putu su da ga preuzmu: To je katastrofa za Ruse

Krimski most u plamenu

Ove sedmice zabilježeni su spektakularni ukrajinski napadi na poluostrvo Krim, pogađajući ruske ratne brodove i projektile.

Procjene učinjene štete kreću se u milijardama dolara i postavljaju pitanje: sprema li se Ukrajina da povrati Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine?

Krim je ruska tvrđava, pa je važno da se ne zanesete, piše BBC.

"Strategija ima dva glavna cilja", kaže Oleksandr Musijenko iz kijevskog Centra za vojne i pravne studije.

"Uspostaviti dominaciju u sjeverozapadnom Crnom moru i oslabiti ruske logističke mogućnosti za njihove odbrambene linije na jugu, u blizini Tokmaka i Melitopolja."

Drugim riječima, operacije na Krimu idu ruku pod ruku s ukrajinskom kontraofanzivom na jugu.

"Oni zavise jedni od drugih“, kaže Musijenko.

Pogledajmo nedavne uspjehe Ukrajine na Krimu.

U srijedu su krstareće rakete dugog dometa, koje su isporučile Velika Britanija i Francuska, zadale težak udarac toliko hvaljenoj ruskoj crnomorskoj floti u njenoj matičnoj luci Sevastopolj.

Satelitski snimci scene u Sevmorzavodskom suhom doku pokazuju dva pocrnjela plovila.

U petak je britansko Ministarstvo odbrane saopćilo da je veliki amfibijski desantni brod Minsk "gotovo sigurno funkcionalno uništen".

Pored nje, jedna od ruskih dizel-električnih podmornica klase Kilo, Rostov na Donu - korištena za lansiranje krstarećih projektila Kalibr stotinama milja u Ukrajinu - "vjerovatno je pretrpjela katastrofalnu štetu".

Možda bi podjednako važno i suhi dokovi - od vitalnog značaja za održavanje cijele crnomorske flote - vjerovatno biti van upotrebe "više mjeseci", navodi ministarstvo.

Ukrajina je u subotu ponudila primamljive nove detalje.

Rečeno je da su specijalne snage odigrale ključnu ulogu, koristeći čamce i neodređeno "podvodno sredstvo za isporuku" da bi izašle na kopno, prije nego što su koristile "specijalna tehnička sredstva" kako bi pomogle u identifikaciji i gađanju plovila.

Ali pošto su požari u Sevastopolju jedva ugasili, došlo je do dramatičnijih noćnih eksplozija dok je Ukrajina digla u vazduh jedan od najmodernijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane, S-400, oko 64 km sjeverno kod Jevpatorije.

Ovo je bila još jedna sofisticirana operacija koja je koristila kombinaciju dronova i ukrajinskih projektila Neptun da zbuni i uništi ključnu komponentu ruske protuzračne odbrane na poluotoku Krim.

Značajna sporedna napomena: ruski pokušaji da koriste upravo ovu tehniku iznad Kijeva su generalno propali, uglavnom zahvaljujući prisustvu američkih raketa presretača Patriot.

Četvrtak je bio drugi put u manje od mjesec dana da je Ukrajina oborila raketni sistem zemlja-vazduh S-400 na poluostrvu.

Dana 23. augusta, u Olenivki, na zapadnom vrhu poluostrva Tarkhankut, Ukrajina je uspjela da uništi još jedan lanser i obližnju radarsku stanicu.

Smatralo se da Rusija nema više od šest lansera S-400 na Krimu. Sada je izgubio dva.

Ali ovo su samo neke od nedavnih operacija Ukrajine.

Drugi su srušili ruske radarske položaje na priobalnim plinskim platformama i, prema Kijevu, koristili su eksperimentalne pomorske bespilotne letjelice za napad na nosač raketa na lebdjelici na ulazu u luku Sevastopolj.

Sa svojim vazdušnim bazama, koncentracijom trupa, poligonima za obuku i crnomorskom flotom, Krim je bio ključna meta još od potpune invazije Rusije prošle godine.

"Na Krimu još uvijek imaju mnogo zaliha, s artiljerijskim granatama i drugim vrstama oružja", kaže Musijenko. "A ovo im je glavna logistička linija snabdijevanja."

Tokom mjeseci, operacije Kijeva su porasle u sofisticiranosti, od napada dronom u augustu 2022. koji je uništio oko devet ruskih aviona u zračnoj bazi Saky, do današnjih kombinovanih napada dronovima i projektilima.

Sa naprednijim oružjem za koje se smatra da je u pripremi, Musijenko očekuje da će Ukrajina pokrenuti još sofisticiranije operacije.

"Kada dobijemo ATACMS (taktičke balističke rakete) od Sjedinjenih Država, mislim da ćemo pokušati da koristimo - u jednom napadu - balističke rakete, krstareće rakete i dronove", kaže on.

„A to će biti ozbiljan problem za ruski sistem protivvazdušne odbrane“, dodaje on.

"Pokušat ćemo ih zaslijepiti."

Svaki uspješan napad, kaže, čini sljedeći lakšim. "Raščišćavamo put i postaje sve jednostavnije."

Najnoviji izvještaji iz Washingtona sugeriraju da je Bidenova administracija blizu odobravanja raketnog sistema dugog dometa ATACMS nakon mjeseci ukrajinskog lobiranja.

Znači li išta od ovoga da je Kijev sve bliži svom cilju oslobađanja Krima?

"Bliži se, ali ima još mnogo toga da se uradi", kaže penzionisani kapetan ukrajinske mornarice Andriy Ryzhenko.

„Moramo da oslobodimo obalu Azovskog mora i presječemo kopneni koridor“, kaže on, misleći na sporu, upornu ofanzivu Ukrajine na jugu.

A tu je i Kerčki most.

Ukrajina je skoro godinu dana udarala u žicu spasa Moskve do Krima, ali ruska teška oprema se i dalje kreće duž njene vitalne željeznice.

Uprkos tome što je sada mnogo bolje branjena, Kijevu je i dalje veoma blizu.

"Kada zatvorimo Krimski most, to će za njih biti logistički problem", kaže Riženko, uz nešto potcenjivanja.

Odsjecanje Krima bilo bi katastrofalno za Rusiju i pružilo bi dobrodošao poticaj za tešku južnu ofanzivu Ukrajine.

Dakle, da li je sve ovo uvod u pokušaj Ukrajine da povrati poluostrvo?

Posmatrači ovdje u Kijevu se trude da ne budu ispred sebe.

"Mislim da bi ovo mogla biti priprema za oslobođenje Krima," Musiienko. „Ali razumijem da će za to trebati vremena.

"Ono što trenutno pokušavamo da uradimo je da očistimo put do Krima."

U subotu je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Oleksij Danilov rekao da Ukrajina koristi sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da prisili Rusiju da napusti Krim.

"Izgleda da ćemo, ako Rusi sami ne napuste Krim", rekao je on u radijskom intervjuu, "morati da ih 'protjeramo'".