Predviđanja

Suspenzija Ahmedhodžića nije samo skandal u NFSBiH nego i problem za Kodru. Ovako bi nam sad trebala izgledati postava

Novi selektor Bosne i Hercegovine Meho Kodro našao se u velikim problemima pred zvanični debi.

Zmajevi su se okupili početkom sedmice, a Kodro je na prvom treningu otkrio da probleme s povredama imaju Anel Ahmedhodžić i Adrian Leon-Barišić. U pitanju su dva naša standardna štopera koji bi gotovo sigurno bili u prvoj postavi.

Tu je bio samo početak mukama jer je jučer NFSBiH objavio kako je Anel Ahmedhodžić suspendovan jer se nije pojavio na pripremama A tima.

Ako izuzmemo to da je atmosfera skandalom zvani Ahmedhodžić narušena i osvrnemo se samo na startnu postavu za Lihtenštajn, vidjet ćemo da će Kodro imati strašne glavobolje.

Bosna i Hercegovina generalno oskudjeva s kvalitetnim brojem štopera. Sad kad su otpala dva ključna, ostaje nam vrlo siromašaj izbor. Sa Kodrinog spiska tu su još samo Hrvoje Milićević i Dennis Hadžikadunić, a naknadno je pozvan Eldar Ćivić koji inače igra beka. U ovoj konstalaciji snaga, on ili Sead Kolašinac bi mogli poslužiti na stoperskom mjestu, zavisno od toga ko će od njih dvojice početi na lijevom beku. U svakom slučaju rješenje sigurno neće biti sjajno.

Što se tiče Miličevića, on je šansu za igru dobijao do sada u A timu većinom u ne toliko značajnim mečevima, ali se ni u njima nije proslavio. Sigurno da ne bi bio prva opcija u slučaju da su svi zdravi, ali sada ima veliku šansu da zaigra, posebno ako se Kodro odluči s formaciju s tri štopera. Iz ove perspektive, Hadžikadunić je gotovo izvjestan u prvoj postavi. Radi se o fudbaleru čija karijera neko vrijeme ide silaznom putanjom. Zimus je odlučio otići u La Ligu, tačnije Mallorcu, ali tu se nije naigrao puno jer je upisao svega 8 utakmica. Sada je došao na posudbu u Hamburg, u drugu ligu Njemačke, i od starta sezone je standardan.

Jedan od problema mogla bi biti činjenica da će štoperi, koji god počnu utakmicu, biti neuigrani. Ipak, olakšavajuća okolnost će biti činjenica da igramo protiv najslabijeg rivala u grupi. Daleko veći problem će biti gostovanje Islandu poslije toga.

Što se tiče ostalih pozicija, vjerujemo da tu ne bi trebalo biti većih iznenađenja. Po bekovima će gotovo izvjesno igrati Dedić i Kolašinac, dok je vezni red već upitan. U zavisnosti od toga za koju formaciju se odluči Kodro, igrat ćemo s tri ili četiri vezna igrača, a u konkurenciji su Pjanić, Tahirović, Hadžiahmetović i Krunić. Postoji opcija u kojoj bi Krunić mogao igrati iza napadača ili eventualno po krilu što mu ne bi bio prvi put u reprezentaciji pa bi onda preostala trojica igrala u veznom redu. Ipak, u dosadašnjoj trenerskoj karijeri Kodro se većinom odlučivao za formacije bez krila već sa full bekovima što znači da bi Kolašinac i Dedić trebali pokrivati kompletnu lijevu i desnu stranu.

Ako bi Kodro koristio formaciju 3-4-2-1, koju je do sada u karijeri najčešće koristio, onda bi dvojac ispred štopera trebao biti Pjanić-Tahirović, a dvojac ispred vjerovatno Krunić-Demirović dok bi Džeko igrao sam u napadu.

Ovako bi mogla izgkledati postava Zmajeva sutra navečer: