Premijer FBiH

Nikšić: 90 posto stvari iz pisma ambasadora sam ja već najavljivao

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić tokom gostovanja na TVSA između ostalog je komentirao pismo američkog ambasadora Michaela Murphyja i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

Komentirao je Zakon o sprječavanju pranja novca koji je akcentiran u tom pismu.

"Mi smo svoj dio u Federaciji već završili. Bilo je sporno ko će na sebe preuzeti kontrolu. Bilo je nekoliko mogućih subjekata koji bi to radili. Na kraju se to svelo na finansijsku policiju i Upravu za inspekcijske poslove. U skladu sa EU standardima onda smo odlučili da to bude Uprava. Ona je dobila mogućnost da formira ured koji će imati nadležnosti. Taj dio smo već riješili i poslali u Vijeće ministara na prošloj sjednici Vlade", kazao je Nikšić.

Komentirao je i ostale dijelove pisma i kazao da li to za njega predstavlja između ostalog privatizaciju javnih kompanija i da li je to prihvatljivo.

"90 posto stvari iz pisma su stvari koje smo ranije najavljivali i na kojim radimo. To su stvari o kojima sam ja više puta govorio.

Intenzivno tražimo prostor gdje ćemo smjestiti federalni Uskok. Borba protiv korupcije je prioritet ove Vlade. Ovu priču o depolitizaciji javnih kompanija s aspekta depolitizacije ja naravno podržavam, Ali, da mi niko ne priča o tome da ove sad uprave u javnim kompanijama su depolitizovane.

To sam pitao na jednom sastanka predstavnike evropske i svjetske banke. Rekao sam im da to prihvatam ali da mi navedu jedan primjer kompanije u kojopj su to proveli, a oni kažu da nisu ni jedan", kaže Nikšić.