Zdravstveni rizici

Svakodnevna konzumacija brze hrane ima više negativnih učinaka na vaše zdravlje: Ovo su neki od njih

U nastavku pročitajte neke od nuspojava redovitog konzumiranja brze hrane
brza hrana

Čini se da je brza hrana na svakom uglu, a mnogi ljudi vole brze, jednostavne i često jeftine dostupne opcije.

Međutim, redovito naručivanje visokokalorične brze hrane se ne čini kao najzdraviji izbor.

U nastavku su neke od nuspojava redovitog konzumiranja brze hrane, ali to ne znači da se povremeno i u malim porcijama brze hrane ne može uklopiti u vaš plan zdrave prehrane.

Možete se udebljati

Ako pogledate opcije u restoranu brze hrane, hamburger, pomfrit i sok mogu dodati do najmanje 1000 kalorija ili više u jednom obroku. To je osobito istinito ako odaberete mekše hamburgere, veći krompirići i običnu gaziranu vodu. Unos puno više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno na dnevnoj bazi tokom vremena može dovesti do debljanja.

Konzumirat ćete manje vlakana

Ako većinu vaših obroka donosite s ulice, vjerojatno je da vaš unos vlakana ne zadovoljava preporučene smjernice. Relativno niska dostupnost cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i proizvoda na većini jelovnika brze hrane čini izazovom ne samo zadovoljavanje potreba za vlaknima, već i uključivanje širokog spektra fitonutrijenata u vašu prehranu.

Prehrana s malo vlakana može imati posljedice za vaš gastrointestinalni sistem, uključujući stvari poput zatvora, a također nećete imati koristi od uključivanja dovoljno vlakana u svoju prehranu, poput smanjenog rizika od raka debelog crijeva i potencijalnog snižavanja holesterola u krvi.

Rizik od povećanja kolesterola

Jedan od problema većine restorana brze hrane je količina zasićenih masti koja se dodaje svakom obroku. Na temelju dijete od 2000 kalorija, maksimalna granica za zasićene masti je 22 grama dnevno. Lako možete pojesti 75 posto ili više svog unosa zasićenih masti u jednom obroku brze hrane, a u nekim slučajevima možete pojesti 100 do 150 posto preporučenog dnevnog maksimuma za zasićene masti.