Fast Food gigant

Burger King dobio grupnu tužbu jer se njihov Whopper čini većim u reklami nego u stvarnosti

U tužbi se tereti giganta brze hrane da obmanjuje kupce pokazujući hamburger sa mesnatijom pljeskavicom i sastojcima koji se "prelijevaju preko lepinje"

Burger King se mora suočiti sa tužbom u kojoj se navodi da se čini da je njihov famozni Whopper burger izgleda veći na jelovnicima nego što je u stvarnosti. To je utvrdila i jedna američka studija.

U tužbi se tereti giganta brze hrane da obmanjuje kupce pokazujući hamburger sa mesnatijom pljeskavicom i sastojcima koji se "prelijevaju preko lepinje".

"Tvrdnje tužitelja su lažne", rekao je Burger King za BBC.

Rivali McDonald's i Wendy's suočavaju se sa sličnom tužbom u SAD.

U grupnoj tužbi protiv Burger Kinga navodi se da je Whopper napravljen tako da izgleda 35% veći, sa više nego dvostruko većom količinom mesa u odnosu na ono što je stvarno servirano kupcima.

Burger King je ranije tvrdio da nije potrebno isporučiti hamburgere koji izgledaju "baš kao na slici".

U presudi, američki okružni sudija Roy Altman rekao je da treba prepustiti porotnicima da "nam kažu šta misle razumni ljudi".

Međutim, on je odbacio tvrdnje da je Burger King obmanuo kupce svojim televizijskim i internetskim reklamama.

"Goveđe pljeskavice pečene na žaru prikazane u našoj reklami su iste pljeskavice koje se koriste u milionima Whopper sendviča koje poslužujemo gostima širom zemlje", rekao je glasnogovornik Burger King.

Advokat Anthony Russo, koji zastupa tužitelje, nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentar.

Web stranica Burger King opisuje Whopper kao "hamburger koji će vladati svima", koji sadrži "pravu mesnatu" goveđu pljeskavicu i druge sastojke.

Ostali lanci brze hrane nedavno su se suočili sa pravnim izazovima zbog tvrdnji o lažnom reklamiranju.

Ranije ove godine, Taco Bell je tužen u SAD zbog prodaje pizza i omota koji su navodno sadržavali polovinu reklamiranog nadjeva.

Prošle godine je jedan čovjek u New Yorku predložio grupnu tužbu protiv McDonald'sa i Wendy'sa, u kojoj je optužio dvije kompanije za nepoštene i obmanjujuće trgovinske prakse.

U tužbi se navodi da su McDonald's i Wendy's hamburgeri u marketinškim materijalima bili barem 15% veći nego što su bili u stvarnosti.